Ta recept je z mano podelila moja stara mama. Povedala je, da so take štruklje pekli pri njih doma. Mama jih je naredila tako dobro, da jih je hvalila cela ulica.
To kar me je pritegnilo je nadev. Poznam sirove in orehove štruklje za riževe pa sem res prvič slišala od stare mame.
Za testo je rekla naj ga pripravim kot običajno za struklje, sladko kvašeno testo. Za nadev pa naj uporabim riž, skuto, jajce in sladkor.
Svetujem ti, da pri zavijanju, narediš tako, da testo zložiš, namesto da zvijaš. Ker pri zlaganju ostane nadev v štruklju, pri zvijanju pa steče ven.
Pri kuhanju kuhaj 20 minut v pokriti posodi, vre naj minimalno ali brez pokrovke 10 minut na eni strani in še 10 minut na drugi strani.
Ula Hribar Babinski, kuharska mojstrica
Testo:
- 500 g moke
- 2 rumenjaka
- 3 dl mleka
- 20 g kvasa
- 50 g sladkorja
- 50 g masla
Nadev:
- 200 g skute
- 200 g kuhanega riža
- 1 jajce
- 100 g sladkorja
- 1 vanilijevega sladkorja
Priprava:
- Vso moko streseš v posodo in naredim luknjico za kvasni nastavek. Nekaj mleka, sladkor in kvas. Počakaš, da kvas vzhaja.
- Zdaj dolij vse mleko, dodaj rumenjake, maslo, ves ostal sladkor in vanilij sladkor. Mešaj v gladko zmes in pusti počivati testo 45 minut, da podvoji volumen.
- Vmes pripravi nadev. Riž skuhaj v vodi (1:2 za vodo). Kuhaj kot je v navodilih na vrečki.
- Riž ohladi in vanj vmešaj skuto, jajce, sladkor, vanilij sladkor. Če imaš občutek, da je preveč mokro, dodaj kako žlico gresa.
- Testo vzemi iz sklede in ga razvaljaj na 2 cm debelo. Namaži ves nadev in zavij.
- Nareži na male štruklje, premaži z jajcem in peci v ogreti pečici na 180 stopinj 20-25 minut.
Štruklje lahko tudi skuhaš. Zavij v kuhinjsko krpo ali alu folijo. Folijo premaži z oljem.
Ula Hribar Babinski, kuharska mojstrica