V nedeljo zvečer so otroci zaspali in mene je nekaj vleklo v kuharske zapiske moje pokojne tašče. Odprla sem na strani, kjer je bil recept za jabolčni kolač. 🍎🍏🍎
Letošnje leto nas je prav zares založilo z jabolki in recept je kot nalašč pri roki. Recepti v tej naši družinski zapuščini so večinoma napisani takole… 2 skodelici sladkorja (tiste bele z zlatim robom), celo jajce, 3 jedilne žlice marmelade, 3 zajemalke za moko moke…. 😬
Joj, joj, joj… Vsakič znova se praskam po glavi, koliko je to mojih modrih skodelic, ali je zajemalka za moko 100 g moke ali 150… Morda bi rajši dala le 2 deci mleka in žlico olja….
Najprej se zjezim potem pa vzamem zadevo v moje roke in si priznam. Pojma nimam, kolikšne so količine. Bom poskusila takole:
Sestavine za testo:
- 1 celo jajce
- 150 g sladkorja
- 1 vanilij sladkor
- 3 dl mleka
- 300 g moke
- 1 mala žlička soli
- 1 mala žlička sode bikarbone
- 1/2 vrečke pecilnega praška
- 1,5 dl olja
Nadev:
- 3 velika jabolka ali 600 g naribanih jabolk
- 2 jedilne žlice cimeta
- 1 pest zdrobljenih orehov
- mleti sladkor za posip
Priprava:
- Jabolka olupi in naribaj. Posuj z mletim cimetom
- jajca in sladkor zmešaj v svetlo zmes. Približno 5 minut.
- Dodaj mleko, moko, sodo bikarbono in sol. Zmiksaj.
- Zdaj dodaj še olje. Premešaj.
- Pripravi pekač 23x 36cm. Obloži ga s peki papirjem. Vlij zmes in posuj s pestjo zdrobljenih orehov.
- Peci 30 minut na 180 stopinj.
Pečeno pecivo narežeš na 1×1 cm velike kocke, jih posuj z mletim sladkorjem in jih postreži v malih papirčkih za mufine.
Če je preveč mokro pecivo, si verjetno dodala preveč jabolk.
Jaz naredim dvojno količino, da je peciva več, pekač je velik 36 x 24 cm.
Ula Hribar Babinski