Jabolčni kanapeji

V nedeljo zvečer so otroci zaspali in mene je nekaj vleklo v kuharske zapiske moje pokojne tašče. Odprla sem na strani, kjer je bil recept za jabolčni kolač. 🍎🍏🍎

Letošnje leto nas je prav zares založilo z jabolki in recept je kot nalašč pri roki. Recepti v tej naši družinski zapuščini so večinoma napisani takole… 2 skodelici sladkorja (tiste bele z zlatim robom), celo jajce, 3 jedilne žlice marmelade, 3 zajemalke za moko moke…. 😬

Joj, joj, joj… Vsakič znova se praskam po glavi, koliko je to mojih modrih skodelic, ali je zajemalka za moko 100 g moke ali 150… Morda bi rajši dala le 2 deci mleka in žlico olja….

Najprej se zjezim potem pa vzamem zadevo v moje roke in si priznam. Pojma nimam, kolikšne so količine. Bom poskusila takole:

Sestavine za testo:

  • 1 celo jajce
  • 150 g sladkorja
  • 1 vanilij sladkor
  • 3 dl mleka
  • 300 g moke
  • 1 mala žlička soli
  • 1 mala žlička sode bikarbone
  • 1/2 vrečke pecilnega praška
  • 1,5 dl olja

Nadev:

  • 3 velika jabolka ali 600 g naribanih jabolk
  • 2 jedilne žlice cimeta
  • 1 pest zdrobljenih orehov
  • mleti sladkor za posip

Priprava:

  1. Jabolka olupi in naribaj. Posuj z mletim cimetom
  2. jajca in sladkor zmešaj v svetlo zmes. Približno 5 minut.
  3. Dodaj mleko, moko, sodo bikarbono in sol. Zmiksaj.
  4. Zdaj dodaj še olje. Premešaj.
  5. Pripravi pekač 23x 36cm. Obloži ga s peki papirjem. Vlij zmes in posuj s pestjo zdrobljenih orehov.
  6. Peci 30 minut na 180 stopinj.

Pečeno pecivo narežeš na 1×1 cm velike kocke, jih posuj z mletim sladkorjem in jih postreži v malih papirčkih za mufine.

Če je preveč mokro pecivo, si verjetno dodala preveč jabolk.

Jaz naredim dvojno količino, da je peciva več, pekač je velik 36 x 24 cm.

Ula Hribar Babinski

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑