To je jed, ki je podobna rižoti. Le da namesto riža skuhamo ješprenj.
Ješprenj je žitarica, ki ima nenasičene maščobne kisline, ogromno vitamina B in E. Priporočam ti uživanje ješprena, če imaš holesterol, saj ga uspešno znižuje. Dobro nasiti.
Tradicionalno se ga pripravlja s suhim mesom, zelenjavo in je res okusna jed na žlico. Edina slabost tega žita je, čas potreben za kuhanje. Predlagam, da ga skuhaš v naprej. Čas, ki je potreben, da se ješprenj skuha, je vsaj 40 minut. Jaz ga med kuhanjem kar poskusim, ali je že kuhan.
Sestavine:
- 300 g kuhanega ješprena
- 1 čebula
- 100 g graha ( zamrznjenega)
- meso, ki je ostalo od kosila (piščanec, govedina)
- Petršilj, kumina, lovorjev list
- Olivno olje
- Sol
Priprava:
- Skuhaj ješprenj, do konca.
- Sesekljaš čebulo na drobno in jo pražiš na olivnem olju.
- Dodaš grah in zaliješ z vodo toliko, da pokriješ vse sestavine.
- Dodaš vse začimbe.
- Kuhaš 30 minut, da voda spovre.
- Če imaš meso že kuhano, da dodaš 10 minut pred koncem kuhanja. Če pa ga ne ješ, ga lahko tudi izpustiš.
- Ko ga postrežeš, ga lahko popestriš z naribanim parmezanom. Zraven se super poda zeljna solata ali radič.
Potem ni rižota, ampak ješota 🙂
Lp, G.
Hvala vam za dobro idejo! Tega se pa nisem spomnila:). LPU