Ruski štrukeljčki, piroške

Ljuba kuharica!🍽☕

Na spletu sem našla recept Rusinje Olge, ki živi v Sloveniji, in ima potovalno agencijo Ruski ekspres. Razlaga, da so piroške štruklji z različnimi polnili. Sladki ali slani, nešteto kombinacij,… z jabolki, s špinačo in feto, s s sladkim zeljem, krompirjem, jajci, …ni da ni. Meni je bil všeč tisti z zeljem in jajcem. Rusi jih jedo za malico ali pa za posebne priložnosti. Lahko kot majhen prigrizek ali pa kot večjo štruco. Spominja me na našo potico. Kupiš jih lahko vsaki pekarni.

V Kranju, kjer živim, so odprli rusko pekarno. 🇷🇺 Tam sem uživala v okusnih piroškah. In me je zanimalo, kaj je to.

Obožujem kvašeno testo in odkrila sem, da je testo zelo podobno kot tisto, ki ga jaz delam, ko pripravljam naše pečene ali kuhane štruklje.

Jaz sem recept malo modificirala in namesto bele moke uporabila pirino polnozrnato. Namesto sladkorja sem dodala več soli v testo. Njami! Po kuhinji je dišalo, da se domači niso uspeli odtegniti od mojih pirošk.

Oblika pirošk. Ja, Rusi so pravi specialisti pri oblikovanju. No, moje sem oblikovala po občutku. Vas pa nagovarjam, da pogledate pri Olgi, kako jih oblikuje ona.

Recept:

  • 250 g polnozornate pirine moke
  • 30 g bele moke
  • 2 celi jajci
  • 40 g masla
  • 1 dl mleka
  • 6 g kvasa
  • 1 žlica sladkorja
  • 5 g soli

Nadev:

  • 100 g kislega zelja
  • 1 🥚 trdo kuhano jajce
  • 2 🥔majhna krompirja
  • zelišča: koper.

Priprava:

  • Testo pripraviš v naprej kot za štruklje.
  • Vzhajano testo razvaljaj za prst debelo.
  • Pripravi nadev. Vse sestavine zmešaj. Kuhan krompir, kuhano jajce in kislo zelje.
  • Izreži kroge z modelom za piškotke (6 cm je moj, bi pa bilo boljše, če bi imela večji krog zaradi polnjenja)
  • Nadevaj en krog in z drugim pokrij.
  • Robove zapečati s prsti.
  • Peci v ogreti pečici na 200 stopinj 20 minut.

Ljuba moja kuharica, poskusi te okusne štrukeljce. Izberi moko, ki jo imaš doma. Tudi s pirino moko so res top. Mehki, nežni, puhasti. Pa na uspešno peko! 💪👌

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑