Kislo zelje z mesom. Segedin?

Draga moja kuharica!

Poklicala me je znanka in me spraševala, kako Madžari pripravljajo segedin golaž. To je golaž s kislim zeljem, značilna jed za zimske dni.

Kaj misliš, je ta jed Madžarska in izvira iz mesta Szeged. Ne, ljuba moja, to ne drži!

Madžarski narod je bil nomadski narod. Na svoji poti iz Indije proti Evropi, so morali prilagoditi tudi svojo kuhinjo. Ugotovili so, da zelje ostane dolgo uporabno, če ga skisaš po naravnem postopku. Tudi meso je “gviralo” dalj časa, če so ga prekadili. Drugič pa so kuhali jedi v kotlju za vso vas. Tako kot golaž in druge jedi na žlico.

Moja prijateljica Anasztazia iz Budimpešte mi je pripovedovala, da je pri njih kislo zelje zelo popularna jed. Jedo jo kot golaž, kot polnjene zeljne liste za nas poznane kot sarme ali pa kot solato, ki ji posujejo po vrhu mleto sladko rdečo papriko. In še to, vedno zabelijo zelje s kislo smetano. 😋

Tako mi je razložila, da se kislo zelje z mesom imenujejo Szekely kaposta. Jed je poimenovana po izumitelju Jožefu Szekely, ki je nekoč s prijateljem Sandorjem Petofij (slavni Madžarski pisatelj), prišel na kosilo v restavracijo v Budimpešti. Bila sta pozna in kuhar je imel še nekaj jedi od dneva. Tako je Szekely dejal, naj zmešajo vse, kar jim je ostalo.

Nastala je okusna enolončnica, ki jo poznamo pod imenom segedin golaž zabeljena s kislo smetano in z dodatkom mlete sladke rdeče paprike ali paprične paste. Pravijo, da je jed boljša, če odstoji kak dan.

Preverila sem recepte moje tašče Matilde, da preverim, kako so oni pripravljali to jed v Vojvodini. En recept je tak, da zelje na hitro popečeš na masti, dodaš že kuhano svinjsko meso, dodaš mleto sladko rdečo papriko in postrežeš.

Drug recept pa je tak, da v kilogramam zelja daš enako količino prekajenih rebrc, vratu ali slanine, zaliješ z vodo, dodaš začimbe in kuhaš. Na koncu dodaš še kislo smetano.

Pripravila sem ti moj recept.

Sestavine:

  • 1 kg kislega zelja
  • 300 g slanine narezane na koščke
  • 500 ml vode
  • Začimbe: 2 žlici mlete sladke rdeče paprike, lovorjev list in mleta kumina
  • 1 lonček kisle smetane

Priprava:

  1. Nareži slanino na drobne kocke.
  2. Popraži jo na svoji maščobi.
  3. Dodaj zelje in zalij z vodo, da prekrije vse sestavine.
  4. Dodaj začimbe in kuhaj na zmernem ognju (5/9) 30 minut.
  5. Predn postrežeš dodaj cel lonček kisle smetane ali pa jo dodaj po vrhu jedi, ko je ta že na krožniku.
  6. Za prilogo, domač drožni pirin kruh. 💃💃💃

Naj ti tekne! 😋

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑