Szekely kaposta ali Szekely gulyas

Vsaka gospodinja Ima svoj skriti recept, kako porabiti ostanke hrane od prejšnjega dne, da je jed kot nova in še vedno okusna. Če vprašaš mojega očeta, ima na tako kosilo slabe spomine. Če pa vprašaš Madžara iz Budimpešte, ti bo povedal zgodbo o Szekelyju, prijatelju slavnega madžarskega pisatelja Šandora Petofija, in tej znameniti jedi.

Prijatelja sta prišla pozno zvečer v gostilno. Vprašala sta, če imajo še kaj jedi na voljo. Povedali so jima, da na žalost zapirajo in da imajo le nekaj ostankov od dneva. Szekely pa je prosil, naj vse kar imajo zmešajo in nastala je okusna znamenita zeljno golažova jed.

Sestavine:

  • 1 kg kislega zelja
  • 1 kg svinjskega mesa (plečka, vrat)
  • 3 čebule
  • 2 veliki žlici mlete sladke rdeče paprike
  • 4 dl vode

Priprava:

  • Čebulo sesekljaš na majhne kocke in jo pražiš na olivnem olju. Mešaj, da se ne prime posode. Potem dodaj mleto papriko in zalij z vodo, kak del. Kuhaj čebulo s papriko približnost 10 minut. Če zmanjka tekočine, jo dolij.
  • Zdaj je čebula že mehka in razkuhana, zato dodaš na koščke narezano meso. Kuhaj 45 minut, da se meso skuha.
  • Nato dodaj kislo zelje in kuhaj 15 minut, da se sestavine povežejo z okusi.
  • Čisto na koncu pa še 2 dl kisle smetane za zabelo. Lahko pa kislo smetano zgolj dodaš na vrhu postrežene jedi.

K Szekely kaposta lahko postrežeš kruh, mi pa imamo radi pire krompir.

Te morda jed spominja na kakšno našo podobno? 🤔🤓

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑