Dušeno rdeče zelje

Za god svetega Martina sta rdeče zelje in gos nepogrešljiva.

Sveti Martin je bil skromen duhovnih, ki je imel posluh za reveže. Nekoč je ob hudi zimi svoj plašč dal brezdomcu, da ga ne bi zeblo. O njegovi dobroti je slišal sam cerkveni vrh in Martina predlagal za škofa. Martin v svoji skromnosti ni želel sprejeti te naloge, zato se je skril med gosi. In te so ga z glasnim gaganjem izdale.

Sestavine:

  • 200 g na trakove narezanega rdečega zelja
  • 1 čebula
  • maščoba od peke pečene gosi
  • 1 dl vina
  • 3 dl vode ali manj
  • 1 naribano jabolko
  • mleta kumina
  • sol

Priprava:

  1. Čebulo drobno sesekljaš. Zelje narežeš na trakove.
  2. v posodo vliješ 3 žlice gosje masti in na njej prepražiš čebulo.
  3. Dodaš zelje in ga mešaš, da spusti svojo tekočino. Ko se tekočina zelja pokuha, zaliješ z vinom. Dodaš kumino in sol.
  4. Zelje se mora dušiti do mehkega, dobrih 30 minut.
  5. Proti koncu kuhanja naribaj še jabolko.
  6. Če med dušenjem zmanjka tekočine. dolijem vodo. Ampak ne vse na enkrat, po deci.

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑