Droži, naravni kvas

Obožujem droži! Po nekaj letih prakse, mi kruh odlično uspe!

Najboljši je pozimi. Takrat tudi največ pečem. Droži se krasno množijo. Ko se naveličam peke, jim dan veliko za jesti, potem pa v hladilniku počakajo, da se mi spet odpre vnema.

Osnovna formula za droži je Moka+ voda= čas= droži ali kvasni nastavek.

To je starinski recept za kvas, ki ga ni bilo na voljo. Kruh z drožmi je lažje prebavljiv, saj vsebuje Lactibacilne bakterije, mlečnokslinske bakterije, ki so črevesju domače. Tak kruhek ne napenja. Skorja je hrustljava, sredica pa mehka.

Za začetek mešam 20 g bele moke, 10 g polnozornate moke in 30 g vode. To ponavljam 4 dni, potem kakovost droži naraste. Po 4 dneh že pečem prvi kruh. Za novo peko pustim kako žlico droži in jih nahranim za naprej.

Včasih droži postanejo kisle. Moj trik je, da jih polovico vzamem stran in nahranim z 30 g moke in vode. Zdaj dobijo spet vonj po žitu.

Vzgajanje droži je simpl. Potrebujejo le hrano, vodo in potrpežljivost.

Držim pesti, da ti bodo dobro delali. ✌

One thought on “Droži, naravni kvas

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑