Peresniki z rakci

Otroci obožujejo rakce. Po navadi jih pripravim ob petkih s testeninami ali rižem. Testenine so lahko peresniki, špageti ali široki rezanci. Priprava je enostavna, okus pa kot iz vrhunske restavracije.

Za rakce pa imam najrajši zmrznjene iz Eurospina. Ko jih skuham, so še vedno približno tako veliki kot pred kuhanjem. Verjetno bi odlično izpadlo tudi s svežimi kozicami iz ribarnice. Ampak naj bodo očiščene, da boš uživala v okusih morja. 🦐🦐🦐🦐

Ta recept mi je zaupal moj prijatelj iz Italije, ki je menil, da Slovenci ne znamo kuhati ribjih jedi. ✌No, za vas ne vem, zame pa bo to držalo. 😉

Sestavine:

  • 250 g rakcev
  • 500 g peresnikov
  • 1 čebula
  • 2 česna
  • 100 g graha
  • 2 dl sladke smetane ali smetane za kuhanje
  • 1 dl belega vina
  • sol, muškatni orešček in petršilj
  • 1 žlica masla in olivno olje

Priprava:

  1. Vodo zavreš in skuhaš peresnike po navodilih iz vrečke. Ko so kuhani jih odcedi in pusti, v odcejalni posodi.
  2. Drobno sesekljaš čebulo in česen.
  3. V ponvi segrej olje in žlico masla. Dodaj čebulo, da se razpusti in ovene.
  4. Zdaj dodaj še česen. Ko zadiši, prilij vino, petršilj in grah. Kuhaj 10 minut na zmernem ognju, da se vino spovre in čebula razpusti.
  5. Zdaj zaliješ še s smetano in dodaš rakce. Kuhaj 5-10 minut.

Rakcev ne kuhaj predolgo, saj rakci postanejo gumijasti, če jih predolgo kuhamo.

Ula Hribar Babinski

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑