Rahat lokum, Wellcome in Turkey 🇹🇷

Draga moja kuharica!

Danes bi rada s teboj en recept, ki ti bo popestril popoldansko kavico. Zanjo me je nagovorila moja prijateljica Azra, Bosanka, ki živi v Sloveniji.

Razlagala mi je, da je njena babica pripravljala to sladico s krompirjevim škrobom. No in ta škrob so dobili tako, da so naribali kilo krompirja, namočili so ga čez dan in potem so krompirjevo vodo odcedili, krompir porabili za drugo jed. Škrob je ostal na dnu. Iz krompirjeve vode in škroba so zakuhali gosti del za rahat lokum. Tako delajo pri moji prijateljici doma v Sarajevu.

Moj recept sem poiskala med turškimi tradicionalnimi recepti. Po moji oceni nič kaj zahteven. Le časa gre skoraj uro in pol. Potem pa moraš maso ohladiti čez noč in šele nato sledi rezanje in pomakanje v sladkorni prah.

Joj, pa še to, med kuhanjem bodi previdna, da se ne opečeš.

Zdaj pa začniva! Pripravi lonce, kuhalnico, predpasnik in sestavine.

Sestavine:

  • 450 g vode
  • 500 g sladkorja
  • 1/2 soka limone
  • 75 g koruznega ali krompirjevega škroba
  • 270 g vode
  • jedilna barva maline
  • aroma jagode (lahko pa izbereš drugo aromo ali jedilno barvo)
  • 200 g mletega sladkorja

Priprava:

  1. Sladkor, vodo in limonin sok skuhaj v gost sirup. Čas kuhanja 10 minut.
  2. Zdaj zmešaj vodo in škrob. V drugi večji posodi kuhaj toliko časa, da se zgosti. Med kuhanjem ves čas mešaj.
  3. V tem koraku začni po malo dodajati sirup h gosti masi. Vsakič dobro vmešaj sirup v škrobno zmes. To delaj toliko časa, da porabiš ves sirup.
  4. Celotno zmes kuhaj na manjšem ognju 40 minut. Občasno premešaj.
  5. Na koncu dodaj še aromo in jedilno barvo. Začni z 1 jedilno žlico in potem dodajaj še po potrebi.

Malo se oddahni. Lahko si skuhaš kavo. 😃☕. Ostane ti le še to, da v model, najboljše pravokoten namažeš z oljem in vanj vliješ maso. Moj model je bil okrogel premera 17 cm. Lahko bi imela večjega, saj so bile kocke visoke 3 cm.

Bila je zima, zato sem model dala ven na okensko polico, da se je masa strdila. V treh urah je bila ohlajena.

Čisto na koncu pa sem maso vzela iz pekača. Na mizo sem položila peki papir in ga na debelo posula z mletim sladkorjem. Posula sem mleti sladkor tudi po vrhu in ob strani. Sledilo je rezanje na trakove približno 2 cm debele in široke. Kocke sem povaljala v sladkorju in straneh.

In traraaaaa… postrezi sladico ob kavi. Tisti pravi turški.

Želim ti obilo užitkov ob pitju popoldanske kavice. 💝

Da preveriš, če je sirup dovolj gost, vliješ 1 žlico sirupa v mrzlo vodo, v skodelico. Če vidiš sledi, je sirup dovolj gost.

Ula Hribar Babinski, kuharska mojstrica 💗

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑