Sladica ali glavna jed? Pri nas sledijo pi juhi. Delamo jih tokrat, ko nam ostane pire krompir od prejšnjega dne. Količine dodajam po občutku. Važno je, da je masa kompaktna, ne preveč trda.
Kako drži skupaj pa pokažejo njoki, ko se kuhajo. Predlagam ti, da zavreš vodo enega skuhaš. Če se drži skupaj, kul! 👍 Trdota je prava, sicer dodaj malo moke. Po žlički, ne po dekagramih.
Sestavine:
- 🥔 krompir od včerajsnjega pireja (skodelica)
- 1 jajce
- 1 žlica skute
- 1 skodelica ostre moke 400 tip
Priprava:
- Včerajšnji krompir zmešaj z jajcem, skuto in moko v gosto zmes.
- V velik lonec zavri vodo. Osoli jo.
- Odtrgaj majhen kos testa, ga oblikuj v svaljk in ga vrzi v vrelo vodo. Počakaj, da priplava na površje. Če ostane cel, in ne razpade, je trdota prava, sicer popravi z dodatkom moke.
- Iz preostalega hlebca odreži kos, ga med rokami povaljaj v dolgo kačo, debelo za prst.
- Izreži njoke v velikosti 2 cm. Povaljaj jih v moki, na sredi vsakega njoka naredi manjšo vdolbino in skuhaj.
- Čas kuhanja je tako, ko njok priplava na površje, je kuhan. S penovko jih poberi iz lonca in jih zloži v posodo ali kar na krožnik.
Omaka s kakavom:
- 3 žlice kakava v prahu
- 3 žlice sladkorja
Obe sestavini zmešaj in v njih povaljaj kuhane njoke.
Omaka z žajblom
- 3 žlice masla
- 1 žlica svežega ali suhega žajbla (listi žajbla)
Maslo stopi v posodi, nato dodaj ves žajbelj. Praži kako minuto in na to kar v ponev dodaš njoke. V omaki jih peci 2-3 minute, da se lepo zapečejo in prepojijo z omako.
Omaka z lososom
- 200 g svežega ali prekajenega lososa
- 1 majhna čebula
- 2 dl sladke smetane
- koper
Čebulo drobno sesekljaš in jo pražiš, da postekleni. Lososa narežeš na koščke in ga prav tako na kratko popečeš, približno 3 minute. Vliješ sladko smetano, počakaš, da zavre, dodaš koper in odstaviš z ognje. Njoke daš v skledo pomešaš in postrežeš. Kozarec belega vina se krasno prileže in ne pozabi na solato. 😊