Kandirana pomaranča ali limona

Nekoč so otroci za svetega Miklavža dobili le eno svežo pomarančo in suho sadje. Danes v času izobilja pa si ne predstavljam razočaranja, ko bi otrok dobil le to. Moj tast se spomni svojega otroštva, ko je dobil eno pomarančo.🥳 Zanj je bila tako veliko darilo, da je s spoštovanjem do nje ni pojedel, temveč hranil toliko časa, da je zgnila.😭 Si predstavljaš danes kaj takega?

Vonj pomaranče pa je prisoten ves čas okoli božiča in nekatere ljudske tradicije pri peki božičnega tradicionalnega peciva uporabljajo rozine, brusnice, kandirane pimaranče, limone, suhe fige, sluve in marelice ter orehe ali lešnike.

Meni se je ideja o domačih kandiranih pomarančah zdela krasna, zato sem si jih pripravila doma. Za pripravo potrebuješ le vodo, skadkor in pomarančno lupino.

Limone pripraviš enako, le prevreš jih na kratko 5- 6 minut trikrat. Odstrani tudi beli del limone, sicer bo precej grenko.

Za pripravo kandiranih pomaranč ali limon uporabi ekološke sadeže, po možnosti domače, ki prav gotovo niso prežete s škropivi.

Ula Hribar Babinski, kuharska mojstrica z 💝

Sestavine:

  • 3 dl vode
  • 300 g sladkorja
  • 2 celi pomaranči

Priprava:

Pomarančo pojej, olupke pa zreži na trakove. Zavrij vodo in v njej 5 minut kuhaj narezane olupke. Ponovi še enkrat. Vodo vsakokrat odcedi.

Zdaj zlij 3 dl vode in sladkor in dodaj skuhane pimarančne lupine. Kuhaj sirup 10 minut. Vodo odcedi, olupke osuši. Suhe pivaljajv kristalnem sladkorju. Shrani v steklen kozarec.

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑