Draga moja ljubiteljica ali ljubitelh kuhanja!
Zdaj ti zaupam en specialen tradicionalen grski recept za božične piškote. Piškoti so tsko mehku, da se kar raztopijo v ustih. Dišijo po vaniliji in mandljih in so ravno prav sladki. Na vudez so lepi kot nevesta v beli poročni obleki. No, moja poročna obleks je bila zlata, ampsk vseeno lepa. Tudi te puškote bi z veseljem jedla poleg.
Pravijo, da se je grška kulunarika razvila že mnogo pred Kristusom in to pod vplivom italijanske kuharske umetnosti. Obstajajo dve vrsti piškotov, ki zaznamujejo Božični čas pri Grkih. Eden so ti piškoti, drugi pa so pi naše medenjaki z vrsto dišečih začimb in jih imenujejo melomakarona. Jezik se mi polomi, ko poskusim izgovoriti to besedo.🤪
Verjetno si opazil, da je mnogo imen za ene in iste piškote. Veš, da sem našla še eno ime Ruski čajni piškoti. Aleluja!!! Ampak so res okusni in ne bo ti žal, ko bodo dišali iz pečice in se topili v ustih.
Sestavine za 28 kroglic:
- 500 g moke
- 300 g masla
- 40 g mletih ali zdrobljenih lešnikov, orehov ali drugih oreščkov
- 1 vanilij sladkor
- 50 g mletega skadkorja
- 2 jedilni žlici vode
- 1 pokrovček ruma alu Wiskeya
- 2 čajni žlički vanilijeve arome
- 1 čajna žlička arome mandlja
- mleti sladkor za posip
Priprava:
- Vse sestavine zmešaj v gosto testo.
- Testo naj počiva 3 ure na pultu.
- Oblikuj za oreh velike kroglice.
- Speci v ogreti pečici na 220 stopinj 12 minut, da porjavijo.
- Še vroče povaljaj v mleti sladkor.