Melomakarona ali grški blagoslovljeni medenjaki za Božič

Pripravila sem ti recept za drugo vrsto tradicionalnih božičnih piškotv, ki jih pripravljajo gospodinje v Grčiji.

Spoznaš jih po mehkobi, sočnosti, božični aromatičnosti, saj vsebujejo med, medeni sirup, pomarančno lupinico, cimet, klinčke in vanilijo. Ko se vse te začimbe in vonj pomaranče povežejo in se piškoti zapečejo v pečici, vsi v hiši vedo, da pripravljate okusne piškotke.

Melomakaroma v prevodu pomeni blagoslovljen medenjak. Grki poznajo še različico, ki ji pravijo fininkula. Ima enake sestavine, le namesto pečenja v pečici jih ocvrejo.

Da so res posebni jih po namakanju v sirupu potresi z mletimi lešniki, ki da tudi piko na “i” k izgledu tvojih melamakaromih. Jaz sem si pa dovolila in jih posula s pistacijo. 😉

Zdaj pa o pripravi blagoslovljenih medenjakov. Ti piškoti imajo v sebi olivno in sončnično olje. Testo pride zelo mehko. Tu ti priporočam, da najprej pripraviš in premešaš suhe sestavine (moka, začimbe) nato pa dodaš vse mokre sestavine. Nežno pregneti z rokami in piškote takoj speci. Ne puščaj testa v hladilniku za kasnejši čas. Saj bo maščoba odstopila in testo bo postalo tekoče.

O sirupu in pomaranči

Ti piškoti imajo res poseben okus, ki ga dajo začimbe in tudi pomarančna lupinica in medeni sirup. Jaz sem kar narezala pomarančne olupke, jih dvakrat hitro prevrela, nato pa v njih zakuhala pomarančni sirup z dodatkom cimetovih palčk in klinčkov. V ta sirup sem pomakala moje medene božične piškote.

Pomarančne lupinice sem malo osušila in jih povaljala v kristalnem sladkorju. Dobila sem kandirano pomarančo.

Sestavine:

  • 500 g moke
  • 1 pecilni prašek
  • 1/2 jedilne žlice sode bikarbone
  • 1 jedilna žlica cimeta v prahu
  • 1/2 žlice klinčkov
  • 1/3 žlice muškatnega oreščka
  • 150 g gresa
  • 200 g mletih orehov
  • 400 g sladkorja
  • 1 vanilijev sladkor
  • naribana lupina pomarančne skorje
  • 125 g olivnega olja
  • 125 g sončničnega olja
  • 100 g pomarančnega soka *sveža pomaranča
  • 3 žlice konjaka ali ruma
  • 50 g medu
  • 1 žlica vanilijeve arome

Sirup:

  • 300 g vode od prekuhanih pomarančnih lupin
  • 300 g sladkorja
  • 180 g medu
  • 2 cimetovi palčki
  • 3 cele klinčke

Postopek:

  1. Najprej pripravi sirup. Vodo, sladkor, cimetove palčke in klinčke zavri in kuhaj 10 minut, da se skuha sirup. Dodaj med in ohladi.
  2. Prižgi pečico na 150 stopinj.
  3. Vse sestavine za piškote ročno zmešaj v gosto zmes.
  4. Daj maso na jedilno žlico in jo prevrni na peki papir v pekaču.
  5. Oblikuj podolgovate zaobljene piškote.
  6. Na vrhu jih na rahlo dvakrat prebodi z vilico, da se ustvari bolj sploščen videz in prostor za posip z mletimi orehi.
  7. Peci v pečici 10 minut, da dobijo temno rjavo barvo.
  8. Še vroče potopi v hladni sirup in jih odcedi na peki papirju.

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑