Lucijine pogače

Na god svete Lucije so v Mihajlivem pripravljali to pecivo. Ni sladko temveč slano. Obstaja več možnosti z ocvirki ali brez. No, tokrat ti zaupam recept brez ocvirkov.

Če imaš rada ocvirke, potem razvaljaj testo, ga premaži z ocvirki in zavij kot rulado. Izreži kolute in vzhajaj preden spečeš pogačice.

Ula Hribar Babinski, kuharska mojstrica z

Najbolj so si teh pogačic, okroglih kompaktnih prigrizkov, veselili otroci. Zakaj? Moj soprog pravi, da so v pogačo vstavili kovanec in tisti, ki ga je našel mu je prinesel srečo, bogastvo in ljubezen. Dekleta so menda sanjale ime svojega bodočega soproga. Ne vem, zame je že prepozno, da bi to trditev potrdila ali ovrgla. Vem le, da sta moja fanta vsakič zmazala vse pogačice, še preden so se ohladile.

Sestavine:

Priprava:

  • 560 g moke
  • 280 g svinjske masti
  • 2 rumenjaka
  • 1 jedilna žlica kisle smetane
  • 0,3 dl mleka
  • 20 g kvasa
  • 1 kavna žlica sladkorja
  • sol za protiutež
  • 1 jajce za premaz
  1. V posodo stresi vso moko. Na sredini naredi luknjico za kvasni nastavek: kvas, sladkor in mleko.
  2. Dodaj vse ostale sestavine in pregneti testo.
  3. Naj testo počiva 150 minut.
  4. Razvaljaj testo za prst debelo in zareži proge.
  5. Uporabi okrogel modelček za piškote in izreži kroge ter razporedi na pekač.
  6. Naj vzhajajo v pekaču 30 minut.
  7. Pred pek premaži z jajcem in peci 20 minut na 200 stopinj.

Še nekaj si zapomni. Prava Lucijina pogačica je okrogla in z zarezo zgoraj. Lahko jo pa narediš na hitro in le zrežeš pravokotnike. Okus je isti.

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑