Tradicionalni židovski piškoti, ki jih pečejo gospodinje v Izraelu, na Poljskem in še kje, v času Božiča. Zavijejo se v kifeljčke in imajo značilno polnilo z marelično marmelado in orehi.
Ime piškotov pomeni “kraljevi” piškoti in lahko rečemo, da so jih pekli samemu kralju, ki prihaja na Božični dan v hlevček in nam prinaša upanje, vero, mir in jubezen na Zemljo.
Zakaj jih ne bi pripravili tudi mi in simbolično položili nove temelje v naših domovih. Naj živi Kralj!
Sestavine:
- 500 g moke
- 150 g masla
- 250 g kisle smetane
- 1 vanilij sladkor
- 1 pecilni prašek
- 100 g sladkorja
- 1 rumenjak
- 1 jajce za premaz
- mleti sladkor
- Za nadev: cimet, mleti orehi, lešniki, marmelada, nutella, kakav, kandirano sadje, …
Priprava:
- Pripravi testo. Zamešaš vse sestavine in jih pregneteš v gosto kepo.
- Testo odloži v hladilnik za 30-60 minut, da se testo strdi in se pripravi za oblikovanje.
- Testo razdeli na 4 enake dele.
- Vzameš prvi del. Oblikuj kepo in jo razvaljaj v krog.
- Pripravi nadev: marelična marmelada in mleti ali bolj drobno zdrobljeni orehi.
- Premaži testo z marmelado in jo posuje z orehi.
- Razreži testo na osmine in zavij v rogliček, od roba proti centru. Premaži z jajcem.
- Piškote razporedi v pekač in jih peci v ogreti pečici 12 minut na 200 stopinj.
- Še vroče piškote povaljajv mletem sladkorju.
Originalni piškoti so nadevani z marelično marmelado in orehi. Lahko pa izbereš svoj nadev.
Ula Hribar Babinski, kuharska mojstrica z ❤