Rugelach piškoti

Tradicionalni židovski piškoti, ki jih pečejo gospodinje v Izraelu, na Poljskem in še kje, v času Božiča. Zavijejo se v kifeljčke in imajo značilno polnilo z marelično marmelado in orehi.

Ime piškotov pomeni “kraljevi” piškoti in lahko rečemo, da so jih pekli samemu kralju, ki prihaja na Božični dan v hlevček in nam prinaša upanje, vero, mir in jubezen na Zemljo.

Zakaj jih ne bi pripravili tudi mi in simbolično položili nove temelje v naših domovih. Naj živi Kralj!

Sestavine:

  • 500 g moke
  • 150 g masla
  • 250 g kisle smetane 
  • 1 vanilij sladkor
  • 1 pecilni prašek
  • 100 g sladkorja
  • 1 rumenjak
  • 1 jajce za premaz
  • mleti sladkor
  • Za nadev: cimet, mleti orehi, lešniki, marmelada, nutella, kakav, kandirano sadje, …

Priprava:

  1. Pripravi testo. Zamešaš vse sestavine in jih pregneteš v gosto kepo.
  2. Testo odloži v hladilnik za 30-60 minut, da se testo strdi in se pripravi za oblikovanje.
  3. Testo razdeli na 4 enake dele.
  4. Vzameš prvi del. Oblikuj kepo in jo razvaljaj v krog.
  5. Pripravi nadev: marelična marmelada in mleti ali bolj drobno zdrobljeni orehi.
  6. Premaži testo z marmelado in jo posuje z orehi.
  7. Razreži testo na osmine in zavij v rogliček, od roba proti centru. Premaži z jajcem.
  8. Piškote razporedi v pekač in jih peci v ogreti pečici 12 minut na 200 stopinj.
  9. Še vroče piškote povaljajv mletem sladkorju.

Originalni piškoti so nadevani z marelično marmelado in orehi. Lahko pa izbereš svoj nadev.

Ula Hribar Babinski, kuharska mojstrica z ❤

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑