Maslena leča

Pa greva k pripravi.

To jed pripravljajo v madžarski kuhinji jeseni in pozimi. Leča je zelooo hranljiva stročnica, ki vsebuje veliko mineralov in vitaminov, vlaknin. Priporoča se ljudem, ki imajo zdravstvene težave s sladkorjem, tlakom, zapeko. Sicer pa je zaradi bogate raznovrstnosti hranil priporočljivo živilo tudi za zdrave ljudi. Pa tako na eno uho, da ne bo še kdo slišal, draga dama, če imaš težave s težo, 130 g stročnic dnevno pomaga znižat telesno težo, odvaja vodo iz telesa in pospešuje presnovo. Ja, prav si prebrala!!!! Vem, od zdaj boste jedli samo še lečo, a ne.

Ta recept je lahko kar samostojna jed, saj bomo skuhali še jajca in zabelili z maslom. Lahko pa maslo izpustiš in jo uživaš bolj natur.

En hiter nasvet, kadar pripravljaš lečo. Nujno jo namakaj čez noč. Tako se bo leča hitreje skuhala. Pred kuhanjem pa jo še operi, da se tiste snovi, ki napenjajo izperejo iz leče.

Madžari radi uporabljajo sladkor. Tudi solato sladkajo. Ja, neverjetno, a ne? Prav tako radi uporabljajo moko za zabelo. Samo v vednost.

Ula Hribar Babinski, kuharska mojstrica z

Pa greva v akcijo!

Sestavine za 4 samostojne krožnike:

  • 500 g namočene rjave, oranžne ali zelene leče
  • 1 srednja čebula
  • 2 stroka česna
  • 250 g masla (opcijsko)
  • Zelišča: 2 lovorjeva lista, 1/2 mlete sladke rdeče paprike, ščepec popra, 1/2 čajne žličke gorčice, 1/2 žličke vinskega kisa, 1/2 žličke sladkorja
  • 3 žlice moke za zgoščevanje
  • 4 trdo kuhana jajca

Priprava:

  1. Lečo namoči zvečer v 0,5 l vode. Pred kuhanjem jo operi in skuhaj v osoljeni vodi z lovorjevim listom 20 minut od vretja.
  2. Na 2 žlicah olja popraži narezano čebulo in moko. Potrebuješ približno 5 minut.
  3. Dodaj sesekljan česen, poper, rdečo mleto sladko papriko in premešaj.
  4. Zdaj h kuhani leči, dodaj še gorčico, sladkor (opcijsko) in kuhaj še nekaj minut.
  5. Na koncu v še vročo lečo lahko zabeliš z maslom.
  6. Tik pred serviranjem dodaj še kis in okrasi z jajcem.

Priporočam ti, da postrežeš s temnim pivom.🍺

Ula Hribar Babinski, kuharska mojstrica s ❤

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑