Stollen ali nemški božični kruh

Vsaka dežela ima svoj božični kruh ali pecivo. Pri nas je to potica orehova, lešnikova z rozinami. Nemci imajo stollen ali Christstollen, za katerega je značilno, da dodajo suho sadje. To so rozine rjave, rumene, kandirana pomaranča, kandirana limona, kandirane češnje. In skrivnost posebnega okusa, je čas namakanja suhega sadja in zorenje že spečene sladice zavite v hladnem prostoru.

Recept te sladice je bil najden 700 let nazaj v mestu Dressden. Ima simboličen pomen. Posut z mletim sladkorjem je kot Jezus, ki se je pravkar rodil in je zavit v belo oblačilo.

Prav tako se ta kruh pripravi nekaj tednov prej, da se okusi namočenega sadja povežejo s testom. Na hladnem zavit v folijo bo obstal brez skrbi.

Zato najprej pripravi izbrano suho sadje in ga namoči v rum. Pa začnimo!

Maslo mora biti sobne temperature. To pomeni, da ga vzameš vsaj 1 uro ven iz hladilnika in ga narežeš na kocke. Nikakilor ga ne topi na štedilniku. Ko mesiš testo ročno, se z lahkoto vmesi.

Po mojem receptu jajc nisem dodala. Vendar iskreno drugič bom, saj je drugače kolač zelo drobljiv. Jajce pa naredi vezivo.

Po receptu drugega vzhajanja ni. Svetujem ti, da pred peko vzhajaš kako uro. Kolač bo bolj puhast in višji.

Ula Hribar Babinsku, kuharska mojstrica z ❤

Sestavine:

  • 1 kg bele moke tip 400
  • 2,5 dl mleka
  • 2 jajci (jaz sem to izpustila)
  • 1/2 kg masla
  • 600 g rozin
  • 3 vanilijeve sladkorje
  • 1 dl ruma za namakanje
  • 60 g svežega kvasa ali 21 g suhega kvasa
  • 100 g kandiranih pomarančnih lupin
  • 100 g mandeljev
  • 100 g kandirane limone
  • 150 g sladkorja
  • 100 g masla za premaz
  • Sladkor v prahu za posip
  • sol
  • začimbe: mleti cimet, klinčki, koriander, muškatni oreh (3 cele žlice vse skupaj)

Priprava:

  1. Vzameš 500 g moke, ves kvas in 2,5 dl mleka, vanilij sladkor in pol sladkorja (75g). Pripravi kvašeno testo. Zamešaj sestavine in pusti 30 minut, da testo vzhaja.
  2. Zdaj pripravim testo iz druge polovice moke, masla, sladkorja. Mešaš ročno, da dobiš masleno testo.
  3. Zdaj skupaj vmesi obe testi, kvašeno in masleno. Dobro pregneti. Priporočam ti uporabo mešalnika.
  4. Ko pripraviš testo, končno vgneti še kandirano sadje, mandlje in rum.
  5. Oblikuj hlebčke ali pa obliko značilno za stollen (slika).
  6. Pečica naj bo ogreta na 180 -200 stopinj. Razporedi štruce na pekač in peci 40 minut na 180 stopinj.
  7. Še vroče stollne premaži z maslom (lahko je stopljeno). Povaljaj ga najprej v kristalnem sladkorju in potem še v mletem sladkorju.

Tako pripravljeno pecivo lahko stoji tedne. Le zavij ga v folijo in hrani v hladilniku.

Ula Hribar Babinski, kuharska mojstrica z ❤

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑