Stefani pečenka ali Madžarska mesna štruca

Stefani pečenka je tista mesna jed, ki je narejena iz mletega mesa, na sredini pa ima kuhano jajce. Ko se prereže, je njen izgled res poseben.

Te pečenke se spomnim iz otroških dni. Očetova mačeha Štefka, jaz sem ji rekla kar mama, je bila odlična kuharica in je to pečenko pripravljala za posebne priložnosti.

Stefani rezine z masleno lečo

Zdaj, ko raziskujem madžarsko kuhinjo, me je presenetilo, od kod izvira ta recept. V angleščini je to mesna štruca, v madžarščini pa Štefani rezine. Izberi katerokoli ime, okus pa bo isti, izgled z jajcem na sredi vedno dekorativen, znotraj rumeno okoli pa bel prstan.

Za kuhana jajca uporabi stara ne sveža jajca, ker se lažje lupijo.

Vedno kuhano jajce takoj daj pod mrzli vodo, da bo lupina lepo odstopila od beljaka.

Ko vstaviš jajce, naredi tam kot kanalček, v katerega vstaviš jajce.

Ula Hribar Babinski, kuharska mojstrica z ❤

Sestavine:

  • 3 večja jajca, trdo kuhana
  • 300 g mlete govedine
  • 50 g masti
  • 1 velika čebula
  • 2 stroka česna
  • 3-4 rezine slanine
  • 1 paradižnik (pelati)
  • 6 rezin starega kruha
  • 1/2 skidelice mleka
  • mka
  • Sol, poper

Priprava:

  1. Sesekljaj čebulo, česen in ju popeci na maščobi s slanino.
  2. Dodaj sestavine v meso.
  3. Rezine kruha namoči v mleko, da se omehčajo. Omehčane rezine kruha dodaj k mesu in pregneti z rokami.
  4. Pomokaj površino in položi kepo mesa. Z rokami jo splošči in na sredino položi jajca eno za drugim. Oblikuj štruco tako, da zakoplješ jajca na sredino.
  5. Položi pelate na sredino v pekača in ga daj v pečico, da se ogreje posteljica za štruco.
  6. Zdaj peci na 180 stopinj 60 minut. Po 50 minutah preveri, kako je pečeno in polij z maščobo, če je potrebno.
  7. Postrezi z masleno lečo ali pečenim krompirjem ali svežo solato.

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑