Sladki Božični ali velikonočni kruh Panettone

Letos sem si zadala izziv. Pripraviti tri različne mednarodne božično novoletne kolače. Eden je bil Bejgli, ki ga pečejo gospodinje na Madžarskem, Stollen, ki ga pripravljajo Nemke in na Nizozemskem, tretji je italijanski Panettone.

Slišala sem, da je priprava dolgotrajna, da traja več dni. Iskala sem tradicionalen recept, zato sem na pomoč poklicala mojo prijateljico Lori, ki govori italijansko. Vse sva se dogovorili in potem sva se mogli samo še slišati… in sva se klicali…in klicali…pa se nisva doklicali. Vedno je nekaj stopilo na kabel….

Potem je vstopila v kader moja draga prijateljica Laura. Ona je tista, ki mi nalaga nove in nove izzive. No, zdaj je prišla s knjigo Anite Šumer, svetovne strokovnjakinje za droži. Darilo za rojstni dan. In veš kaj sem našla? Recept za Panettone! Aleluja!!!🙏 Gospod je velik! 😇

In začela se je priprava… Droži sem že imela.

  • Prvi dan (nedelja) zjutraj sem pripravila 10 g droži, 20 g moke, 15 g vode in 5 g sladkorja.
  • Zjutraj v ponedeljek 35 g moke, 20 g vode in 10 g sladkorja.
  • Zdelo se mi je, da nastavek dobro napreduje in že zvečer dodala 70 g moke, 35 g vode, 20 g sladkorja. In sem čakala… do jutra v torek. Drožni nastavek je super delal.

Popoldne sem zamesila predtesto. Moko manitobo in drožni nastavek sem zmešala skupaj. Ta kanadska moka ima veliko glutena in testo, ki vsebuje toliko jajc in masla potrebuje močne glutenske vezi.

Sestavine za predtesto:

  • 400 g Manitobe moke
  • 240 g sladkega drožnega nastavka

Tekoče sestavine:

  • 5 rumenjakov
  • 100 g masla
  • 75 g sladkorja
  • 140 g mleka

Iz sestavin mleko, sladkor, rumenjaki sem zamešala tekoče testo in ga dolivala počasi k predtestu. Kar 30 minut je trajal ta postopek. Testo je bilo zelo trdo.

Na koncu pa sem po žlicah dodajala še maslo. Lepo počasi… Zdaj se je testo lepo zasvetilo, postalo svilnato. To mi je vzelo še 10 minut.

Ob 15.00 uri v torek sem testo postavila v visoko posodo, povila s folijo za živila in pustila vzhajati. Pred spanjem, sem posodo postavila v hladilnik do jutra v sredo…

Wauuuu!!!! Kako je lepo vzhajalo testo, kar zunaj na okenski polici pri 6 stopinjah. Vzela sem ga noter na toplo in pustila vzhajati do 13.00.

Zdaj sledi finale. Pripravi:

  • 180 g moke manitoba
  • 115 g rumenjakov
  • 30 g vode
  • 20 g medu
  • 1 vanilij sladkor
  • 140 g masla
  • vanilijeva aroma
  • sok pol limone
  • 200 g čokoladnih solzic

V vzhajano testo najprej zamešaš moko. Pripraviš rumenjake, vodo, sladkor, med in sol in premešaš. Zdaj vključiš robota na najnižjo hitrost in počasi vliješ tekoči del testa. Naj se pregnete in potem še enkrat. To sem delala res počasi. Več kot 30 minut. Testo se je še kar prijemalo posode in je bilo mehko. Dodala sem vanilijo in limonin sok in spet mešala.

Nato sem maslo razdelila na 4 dele in vsak del posebej vgnetila v testo. To mi je vzelo zopet dobrih 10 minut. No zdaj je testo končno odstopilo od posode za miksanje in čisto na koncu sem dodala še čokoladne kapljice.

Tu sem naredila napako! Predolgo sem jih mešala in testo se je obarvalo malo rjavo od čokolade.

Zdaj mi je ostalo še oblikovanje testa. Z oljem sem premazala mojo posligo za oblikovanje testa in si naolila roke. Zvrnila panetone in ga razdelila na 2 dela. Moja košarica je premera 16 cm.

Pustila sem vzhahati še kake 2 ure in nato jih zarezala in v ogreto pečico na 190. Pokrila sem z alu folijo za 20 minut in nato pekla še 20 minut na 170 stopinj.

Ko sem ju vzela ven, sem ju prebodla s palčko za ražnjiče in ju obrnila na glavo za cca 3 ure, da se je ohladilo. Na koncu pa z njim v folijo.

Takole, moj izziv peke tradicionalnih kolačev se je tu zaključil. Res je, da mi je panettone predstavljal največji izziv. Pripravlja se več dni, ampak se splača.

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑