Šelinka ali juha gomoljne zelene

Tukaj se je moja zgodba delno začela. V Cenetu Štuparju v Ljubljani sem izvajala kuharske delavnice. Ko so praznovali 60. obletnico, so me povabili, da bi kuhali za obiskovalce. Rdeča nit so bile tradicionalne slovenske jedi iz 60. let prejšnjega stoletja.

In izziv je bil sprejet!

Začela sem raziskovati tradicionalne jedi naših prednikov. Slučajno, če lahko temu rečem tako, sem pred leti dobila v dar knjigo dr. Janeza Bogataja Okusiti Slovenijo. In tam sem našla navdih za vse jedi.

Izbrala sem skuto s čebulo in bučnim oljem (Koroška), kipljeno gibanico, koruzno prgo in šelinko (Vipavska juha).

Šelinka je zimska jed na žlico, kjer je glavna sestavina gomolj zelene in njeno perje. Da je bolj naditna dodajo še fižol in riž. Če je bila domačija bogatejša pa še kak košček narezane slanine.

Tudi po Kitajski tradicionalni medicini je gomoljna zelenjava priporočljiva za uživanje pozimi. Gomolj, kot element zemlje, nas v zimskih mesecih ozemlji, ko imamo več časa za spanje in zimsko sanjanje. Prav tako vsebuje vlaknine in minerale, ki jih pozimi potrebujemo za delovanje nadledvične žleze in ščitnice ter kosti. Krepi naš imunski sistem in snovi v gomolju preprečujejo poapnenje žil in krepijo delovanje srca. V šelinki je tudi fižol, kralj stročnic.

Tako boš za šelinko potrebovala dobavljive in sezonske sestavine, okus je popoln in jed nasitna ter okusna.

Sestavine:

  • 1 gomolj zelene in zeleni del
  • 1 čebula
  • 2 korenja
  • 1 koleraba
  • 100 g riža
  • 300 g kuhanega fižola
  • Petršilj
  • sol, koper, muškatni oreh po okusu
  • jušna osnova ali voda
  • Olje

Priprava:

  1. Sesekljaj čebulo in jo popraži na olju.
  2. Očisti in nareži zeljenjavo na kocke.
  3. Najprej k čebuli dodaj gomolj zelene, potem korenje. Premešaj.
  4. Zdaj dodaj še rumeno kolerabo, fižol, riž in zalij z vodo.
  5. Nareži še petršilj in kuhaj na zmernem ognju 4/9 30 minut.
  6. Juha mora biti zmerno gosta, drugače spominja na riž z zelenjavo.

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑