Palačinke s skuto

Skuta je mlečni proizvod, ki jo naredimo iz svežega mleka. Slovenija ima razvito živinorejo, ovac, goveda in koz, zato je skuta domač proizvod. Veliko kmetij jo pripravlja zase, tiste večje pa za prodajo.

Res obstaja razlika v okusu skute od ene do druge kmetije. Preveri! Meni je najboljša tista, ki je iz svežega mleka. V njej ostane vsa maščoba. Razliko v okusu je čutiti, če je žival na paši zunaj ali v hlevu in ali je svežo travo ali silažo z dodatki. Še vonj je drugačen.

Znane so Ljubljanske palačinke, ki so polnjene prav skuto. Ko pa pogledamo čez mejo jih najdemo pri Avstrijcih, Madžarih in Hrvatih. Pa poglejmo naš recept za nadev, pripravo palačink pa najdeš tukaj.

Sestavine:

  • 500 g sveže skute
  • 3 žlice sladkorja
  • 50 g rozin
  • 150 g kisle smetane
  • 1 jajce
  • muškatni orešček in cimet
  • 2 dl sladke smetane

Priprava:

  1. Vse sestavine zmešamo. Nadev je pripravljen.
  2. Vzameš palačinko in jo napolniš z žlico nadeva.
  3. Palačinko prepogneš v trikotnik in jo zložiš v pekač.
  4. Na koncu po vseh palačinkah poliješ sladko smetano.
  5. Pečeš v ogreti pečici na 180 stopinj 20 minut.
  6. Vzameš pekač iz pečice. Palačinke naj se malo ohladijo.
  7. Postrežeš z mletim sladkorjem.

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑