Žlikrofi iz Idrije

Ljuba kuharica!!!

To je moja prva demo delavnica, ki sva jo preizkusili z mojo prijateljico Lauro preko Zooma. Lotili sva se priprave idrijskih žlikrofov.

Imeli sva ambiciozen načrt pripraviti še savinjske, ampak 3 ure dela naju je zmatralo do konca. Ne, ne se ustrašit, saj ni tako zahtevno, je pa kar nekaj dela. Vmes sem postopke posnela, poslikala, jih objavljala na fb strani, pospravljala kuhinjo in tako je čas letel. Na koncu pa zadovoljen obraz mojega soproga res poplača vsako sekundo vloženega časa.

Sestavine

Povabila sem še mojo prijateljico Marjanco, izkušeno kuharico, pa jo je www malo hecal in se ni mogla vključit v štos. Nič hudega mi je raziskala žlikrofe in povzemam ti njeno raziskovanje.

Prvič, vprašanje je ali so žlikrofi ali žlinkrofi? Jah, Marjanca pravi tako, da ne veš ali se prav piše kava ali kahva. No, pa sva na začetku. Konec koncev je vseeno, važno je, da vemo, da so ta pravi in svetovno poznani idrijski žlikrofi, ki imajo za nadev krompir, čebulo, ocvirke in začimbe. Sicer pa podobno jed najdeš po celi Sloveniji v različnih pokrajinah in v vseh delih obeda. Lahko so kot jušni vložek, glavna jed ali sladica. No, da bo zmeda še večja pa je nadev lahko meso, skuta, ohrovt, riž,… in še bi se našlo kaj, saj kuharice nekoč in tudi danes so morale biti res iznajdljive. Eno zaradi ekonomskega položaja drugič pa zaradi izbirčnih ust. Saj ena jedo samo mesu, druga le zelenjavo, tretja pa vse, le da ne vedo, kaj je zapakirano v jedi.

Zdaj pa greva na postopek in pripravo. Naj ti še zaupam, da so žlikrofi sestavljeni iz rezančevega testa, ki je sicer bolj tekoč. Lahko ga razvaljaš kar z valjarjem in ne potrebuješ mašine za testenine. To sva preskusili z Lauro.

Za nadev pa sva skuhali krompir. Laura kot za pire, jaz pa celega z olupi. Povzetek tega je, da potrebuješ dobro skuhan krompir, da ga lahko pretlačiš z orodjem za pire krompir (ne vem, kako se reče temu kosu pribora). Sicer bo nadev imel velike kose krompirja, nadev pa mora biti gladek.

Sestavine za testo 64 žlikrofov:

 • 200 g gladke bele moke tip 500
 • 70 g ostre bele moke tip 400
 • 2 jajci
 • 1 dl mleka
 • sol

Priprava:

 1. Moko stresi v posodo in dodaj cela jajca.
 2. Vklopi mešalnik.
 3. Med mešanjem dodaj sol. In počasi dolivaj mleko.
 4. Ko je testo vpilo vso tekočino in se odlepi od posode, je pripravljeno.
 5. Naj počiva 30 minut na sobni temperaturi, da se aktivira gluten v moki.

Zdaj se loti nadeva.

Nadev:

 • 500 g kuhanega krompirja
 • 1 manjša čebula
 • 1 žlica ocvirkov
 • majaron, drobnjak, sol, poper
 1. Skuhaj cel krompir. Izberi, da bodo krompirji čim manjši, drugače rajši olupi in ga nareži kot za pire.
 2. Sesekljaj čebulo.
 3. Ko je krompir kuhan ga olupi in s tlačilko za pire pretlači tako, da ne bo sledi celih kosov krompirja.
 4. V kozico daj žlico ocvirkov in čebulo. Ko zadiši po čebuli, odstavi iz ognja in prilij maščobo h krompirju. Dodaj začimbe.
 5. Vse skupaj premešaj in nadev je pripravljen.

Predlagam ti, da izbereš majhen krompir, da bo hitreje kuhan. Če imaš velik krompir, bo skuhan hitreje, če ga pripraviš za pire.

Preden oblikuješ nadev ga ohladi. Maščoba se bo strdila in oblikovanje kroglic bo lažje.

Ko boš razvaljala testo, imej pripravljen nadev. Hitro pripravi žlikrofe, da se ti testo ne bo izsušilo, saj ga boš težje zaprla. Takrat zadevo reši voda. Na predelu za stik namaži z vodo in odprtina se bo zalepila.

Če valjaš testo na roke uporabi valjar. Razvaljaj ga približno 3 milimetre debelo. Če ga boš valjala s strojem za testenine je stopnja 7 prava.

Žlikrofi za sladico so nadevani s skuto in sladkani. Skuta, kisla smetana, gres in vanilij sladkor. Poigraj se z nadevom.

Če ti ostane kaj testa, ga ne zavrzi. Nareži ga na majhne kose in dobila boš domačo zakuho ali testenine za govejo juhico ali piščančjo juhico. Dobra ideja, kajne?

Ula HribarBabinski, kuharska mojstrica z

Priprava:

 1. Testo razdeli na 3 dele. Vzemi prvega in ga oblikuj v štruco. Razvaljaj ga v obliki kvadrata. Debelina mora biti približno nekaj milimetrov.
 2. Kroglice polagaj v razmiku 1 prst na obe strani testa.
 3. Testo prereži na sredini.
 4. Zdaj s testom povij nadev in ga zavij še enkrat, da nadev ne steče med kuhanjem ven.
 5. Med nadevom s prstom ali z roko nakaži velikost žlikrofa in ga z nožem loči od drugega.
 6. Žlikrof na konceh stisni in na redi naredi jamico.
 7. Skuhaj jih v vreli vodi. Kuhani so, ko priplavajo na površino.
 8. Postrezi še vroče.

Če bodo žlikrofi glavna jed, ti priporočam, da jih pripraviš s pečenim mesom. Kako ga pripraviš, preveri tukaj. Lahko pa jih zabeliš le z maslom in drobtinami. Izbira je tvoja. Še solata in jed je pripravljena, da razvaja tebe in tvoje povabljence.

Goveji kare z zelenjavo

Torej, žlikrofi za predjed, glavno jed ali sladico. Si si že izbrala svojo najljubšo?

Idrijski žlikrofi

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑