Quiche (kiš) s porom in slanino

To jed mi je predlagala moja prijateljica in sodelavka Katja. Katja je poznavalka francoske kulture, jezika in stila. Je odlična prevajalka in učiteljica francoskega jezika. Naju sta združila otroka, ki sta rojena na isti dan! Si predstavljaš? In tega nisva vedeli, dokler se nismo preselili v isto okolico.

Kovali sva načrte za najino sodelovanje, ko mi je predlagala quiche. Pravi, da je v francoski kulturi to jed, ki lahko vsebuje, ali meso, zelenjavo ali ribo. Ta nadev se zapeče na okusnem maslenem testu. Jaz sem ga kupila v trgovini in kot poznavalka je takoj skomignila z rameni: “To pa ni tako testo.” Predlagala je, da ga drugič naredim kar sama.

Pa poglejva, kakšne sestavine potrebuješ za krhko pitno testo:

  • 250 g moke
  • 140 g masla
  • 3 žlice vode

Za nadev:

  • 3 pori
  • 400 g koščkov slanine
  • 3 jajca
  • 100 g naribanega sira
  • 2 žlici kisle smetane
  • sol in poper

Priprava:

  1. Najprej pripravi testo za pito. Maslo sobne temperature dobro vgneti skupaj z moko. Dodaj vodo, da se bo lažje gnetlo. Testo naj počiva 30 minut v hladilniku.
  2. Očisti in nareži ves por.
  3. Vso slanino nareži na male kocke. Popraži jih v svoji masti in dodaj por. Skupaj naj se peče kako minuto, da por oveni. Daj na stran.
  4. Vzemi testo iz hladilnika in ga razvaljaj na velikost pekača. Pusti nekaj centimetrov testa za rob.
  5. V skledi pripravi jajca, smetano, nariban sir. Vse premešaj.
  6. Na testo najprej razporedi slanino s porom, čez prelij maso z jajci in peci v ogreti pečici 30 minut na 200 stopinj.
  7. Malo ohladi in serviraj na krožnik.
  8. Krasno se ujame z radičevo ali zeleno solato.

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑