Goveji pörkölt

Aranka je tastova prijateljica. Skrbi za kuhinjo in kuha vse, kar imamo radi, ko jih poleti obiščemo za počitnice. Pozimi pripravlja bolj mesne Vojvodinske dobrote, poleti ribe in sadne jedi.

Februarja smo obiskali tasta in z Aranko sva že prvi dan sestavili jediĺnik za teh nekaj dni. V ponedeljek  je bil na jedilniku goveji pörkölt.

Rekla sem, saj to je golaž pa mi je Aranka pojasnila, da to ni golaž. Mesni gosti juhi tako rečejo Srbi, ampak pri Madžarih je to pörkölt. Beseda pomeni pražen in prav to se dogaja pri kuhanju. Za lepo rdečo barvo uporabijo sladko mlete rdečo papriko, ki jed obarva, ji da poseben okus in zgosti. Le paziti je treba, da se ne zažge med praženjem. Potem bo okus grenek. Kuha se vsaj 2 uri.

Medve sva pripravili goveji pörkölt, lahko pa se ga skuha s svinjino, ovčetino, teletino ali divjačino.

Ker je Vojvodina ravna dežela, posuta s polji polnimi pšenice, koruze, pašnikov, oljne repice, sončnic in še kaj, je to raj za srne, divje svinje, divje zajce, fazani, jerebice, ki se pasejo tu in tekajo po širnih poljih sem ter tja. In morda boš ob obisku Vojvodine naletel tudi na divjačinski pörkölt.

Nekoč je naš prijatelj Oto peljal otroke na ogled njegovih polj z ovseno kašo. In na presenečenje vseh se je tam ujela ali zatavala mala srnica. Vzeli so jo domov in ta žival je pri tej hiši kar nekaj časa ostala kot hišni ljubljenec. Lahko su predstavljaš, kakšno veselje je bilo to za otroke.🥰

Zdaj te povabim, da pogledava, kako se pripravi pravi Vojvodinski goveji pörķölt.

Sestavine:

Kuhanje govejega pörkölta
 • 🥩700 g govejega mesa s kostjo
 • 🧅1 čebula
 • 🌶1 velika žlica mlete sladke rdeče paprike
 • Lovorjev list
 • Brinove jagode

Priprava:

 1. V velik lonec vliješ nekaj olja in sesekljano čebulo. Počasi pražiš, da čebula oveni in se omehča. Postopek traja približno 10 minut.
 2. Zdaj dodaj na kocke narezano meso in tudi kosti, če jih imaš. Kosti dajo še boljši okus pörķöltu. Meso pražiš toliko časa, da mesu spusti tekočina in je na vseh straneh popečeno. Med praženjem občasno premešaj. Vmes dodaj polno žlico sladke mlete rdeče paprike. Postopek traja 30 minut.
 3. Pripravi 2 do 3 dl vode, ki jo priliješ h pörköltu. Pokrij s pokrovko, da juha počasi vre. Dodaj začimbe brinove jagide ali poper v zrnju in lovorjev list.
 4. Večkrat dodajaš vodo, in tako se meso počasi kuha. Pokrovka naj bi na pol odprta.
 5. Po 2 urah, je pörkölt kuhan.
 6. Postrežeš še vročega.
 7. Uživaj v okusih Vojvodine.
Goveji pörkölt

V Vojvodini ti bodo za prilogo h govejem pörköltu ponudili testenine ali makarone.

Za solato pa kislo zelje.

Ula Hribar Babinski, kuharska mojstrica z ❤

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑