Višnjev liker ali meggylikör 🍹

Višnjev liker je značilna vojvodinska sladka ženska pijača ali liker, ki ga postrežejo za dobrodošlico gostom sli ob kajem slavju. Moj tast je kupoval pijačo Posle kiše, na enkrat pa je izginila iz prodajnih polic. Ni mu ostalo drugega, kot da g je začel liker pripravljati sam in skupaj z Aranko.

Za razliko od češnje, je višnja bolj kisla ampak zato nič manj okusna. Raste zgodaj poleti in poleg likerja jo najdeš v različnih jedeh. Kot na primer v juhi, baklavi ali kar v kompotu z jabolki.

Najpomembneje je, da je višnja domača in da se je ne šprica s pesticidnimi škropivi. Kadar je pozimi hitro toplo, se zgodi, da drevo zacveti. Nato pride pozeba, cvetovi pozebejo in letine ni.

Pokukaj, kakšen recept uporabljata moj tast in Aranka.

Sestavine:

  • 1 liter domače rakije/ sadjevca
  • 1 liter sladkorja
  • 1 kg svežih izkoščiščenih višenj
  • Cimetova palčka
  • Lupina pomaranče

Vzameš veliko stekleno posodo. Vse sestavine premešaš in pokriješ s pokrovom. Pokrito naj bo zato, da noter ne pade mrčes ali prah.

Pustiš, naj se sadje soči, sladkor stopi, sadjevec pa vpije v sadje.

Pustiš, kak mesec in šele na to precediš v steklenice. Sadje lahko poješ, le pazi, da ne prevec, ker je močno prežeto z alkoholom in te bo omamilo. 🤪

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑