Zelenjavna rulada

Joj, tole je pa en recept, ki sem ga opazovala leta v Srbski reviji Pošalji recept. Moja svakinja mi je vsako poletje priskrbela poletni izvod te revije s kuharskimi recepti Srbije. Res, ne moreš se načudit tem pisanim in okusnim receptom, ki so jih gospodinje iz cele države delile tam. To kar me je presenetilo je bil recept za posno pito (beri brez mesa), pa se je v njej namesto svinjine našlo piščančje mleto meso. Sem mogla kar večkrat prebrat, da sem poštekala, da je svinjina tam pravo meso, če pa ješ piščanca, to ni meso ampak ješ približek mesu. Ajajaja!

Še ena stvar me je neznansko zabavala. Pri Slovencih je v modi, da se prehranjuješ presno, vege, vegansko. Tako si moderen. Le kadar so prazniki, takrat imaš dovoljeno, da pripraviš kaj z ocvirki in na debelo s sladkorjem, drugače pa ne. Drži se zdravega načina prehranjevanja, drugače bo holesterol pa cukr in še kaj! No, Srbi so glede zdravega načina prehranjevanja bolj sproščeni, vsaj po tej reviji sodeč, bi rekla tako. Margarina, svinjina, sladkor, čokolada, maščoba, majoneza, puding so pogoste sestavine teh receptov. Morda je razlog prav v hrani, saj so Srbi res bolj prijazni od nas trdih Slovencev.

Ampak kljub vsemu sem pa našla en vege recept za slano rulado. Da sem jo pripravila, me je spodbudila moja prijateljica Laulau, tako jo kliče moja hči, Klara, ki je praznovala rojstni dan. Gledala je oddajo, kjer so pripravili to slastno bučkino rulado in mi zaupala svojo željo. Evo, sem rekla, to je zdaj priložnost, da jo prvič spečem. In sem jo! Vendar, tisti, ki me pozna, da vedno naredim nekaj po svoje. Tukaj sem na mesto bučk dodala špinačo.

Sestavine:

  • 6 jajc
  • 12 žlic moke
  • 3 pesti špinače
  • sol
  • 2 zavoja olivnega olja
  • pecilni prašek

Priprava:

  1. Stepi beljake in dodaj rumenjake. Soli.
  2. Skuhaj špinačo in jo sesekljaj.
  3. Dodaj špinačo, moko in pecilni prašek ter zmešaj.
  4. Testo razporedi v pekač in speci rulado.. Peci 15 minut na 180 stopinj.
  5. Pečeno rulado zavij v mokro krpo.
  6. Pripravi nadev: sirni namaz, skuto in rezine rdeče paprike.
  7. Odvij rulado, jo premaži z nadevom in po dolgem razporedi papriko.
  8. Zavij in jo daj v hladilnik za par ur, da se ohladi.
  9. Hladno postrezi.

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑