Arepa po Venezuelsko pomeni koruza. Zato so arepasi koruzni sendviči z različnimi nadevi. Na naši delavnici smo pripravljali piščančji nadev, zelenjavni in sadni. Katerega bi izbrala ti?
Ta recept sem pripravila tudi v videu, ki si ga oglej tukaj.
Najprej o koruzni moki in sendviču, polpetu alu bombetki. Venezuelci imajo belo koruzo, iz katere pripravijo belo koruzno moke. V trgovini se kupi mešanica, ki je prav za arepase. Pri nas bele koruzne moke nisem našla. Mi je pa prijateljica povedala, da ji prav tako belo koruzno moko prinese soprog iz Bosne.
Jaz ti bom predstavila kako sem pripravila sendvič iz mešanice koruzne in pšenične moke. Poskusila sem tudi s 100% koruzno moke, ki je odlična za tiste, ki ne prenesejo glutena, ampak je bila bombetka kot pečena polenta. Trdo, trdo, trdo…
Sestavine:
- 1 skodelica koruzne moke
- 1 skodelica pšenične moke
- sol
- 1 skodelica tople vode
Vse sestavine daj skupaj in premešaj. Vodo vlivaj počasi in mešaj. Mešanica mora biti tako gosta, da lahko narediš polpet, ki se ne prijemlje na roko. Če dodaš preveč vode, popravi tako, da dodaš še moke.
Pusti počivati 30 minut, da se moka napije vode in ustvarijo glutenske vezi.
Po počitku oblikuj polpete in jih popeci. Vsako stran 2 minuti, da se zapečejo. Pečene ohladi, prereži in nadevaj s poljubnim nadevom.
Zdaj pripravi nadeve. Piščančji, zelenjavni in sladki.
Za piščančji nadev potrebuješ:
- Piščančja prsa ali piščanca iz juhe
- Avokado
- Rdečo čebulo
- Limeto ali limono
- Kisla smetana
- Sol
- Koriander
Piščanca najprej pokuhaj. Vzemi ga iz juhe in raztrgaj na trakove. Čebulo sesekljaj na kocke, izdolbi meso avokada, polij s sokom limete, dodaj žlico kisle smetane, posoli in premešaj. Nadev ohladi in pripravljeen je za uporabiti.
Za zelenjavni nadev potrebuješ:
- 2 jajci
- Papriko
- Čebulo
- Paradižnik
- Sol
- Koriander
Vso zelenjavo sesekljajna majhne kose. V ponvi segrej olje in najprej popeči vso zelenjavo. Ubij jajca kot za omleto. Popeci toliko, da jajca zakrknejo in posuj s koriandrom.
Zadnji nadev je s peceno banano, fižolom in sirom.
- 1 banana
- Rdeči ali črni fižol
- Sir
- Kokosova mast
Banano narežeš na kolute in jih popečeš v v kokosovi masti. Na obeh straneh peci 1 minito, da lepo porjavi. Naribaj sir in dodaj še fižol. Z vsemi sestavinami nadevaj arepas.
Kako se ti zdi? Seveda, bo šlo! Za zajtrk, malico ali poletno kosilo. Toplo ali hladno. Želim ti dober tek in použij duh Venezuelske kuhinje v svojem domačem okolju. Vabim te, da si ostale recepte iz Venezuele pogledaš tule.
Tvoja kuharska mojstrica z ❤