Divje kosilo: čemaž, navadni hmelj, regrat

Pa sem jo res en dan zvabila, da je prišla in prinesla pol travnika in četrt gozda dobrot. Pravi, da v vsakem letnem času raste kaj. Tokrat je moja divjakinja prinesla čemaž, koprive, smrdljivko, medvedje tace, navadno lakoto, rman, regrat, navadni hmelj in poletni luk ali čebulo. Ja, ni da ni. To je moja prijateljica Divja Jasna.

Jasna  na čaju  s koprivamil

Mene je od vsega najbolj skrbelo, ali se bom sploh najedla. Bil je petek in ob petkih poskušamo jesti brez mesa. Tako je bila Jasna pravi dan pri nas. Ampak, ali bom na koncu kosila sploh sita, res me je skrbelo.

En večer prej sem v roke vzela knjige Daria Corteza o divji hrani in poiskala recepte, ki bi jih lahko pripravili.  Med njimi je bila čemaževa juha, krompir s čemažem, omleta s hmeljem. Skuhala sem še fižol za solato. Pripravila ajdovo kašo in proseno kašo. Za vsak slučaj, saj veš…😆

In Jasna v petek ob pol enajstih prinese bogato bero travniških in gozdnih dobrot. In zabava se je začela…

Čemažev krompir

  • 5 velikih krompirjev
  • 2 pesti čemaža
  • Sol
  • Olivno olje

Najprej operi, olupi in nareži krompir na večje kocke kot za krompir v oblicah. Skuhaj ga do mehkega.

Čemaž nareži na trakove in ga popraži da zadiši. Zalij ga z 2 dl krompirjeve vode in kuhaj toliko časa, da voda izpari.

K čemažu dodaj odcejen kuhan krompir in ga postreži. Polij ga še z olivnim oljem in sokom polovice limone.

Postrezi toplega kot prilogo ali hladnega kot solato. Če ti ostane kakšen krompirček, ga prišparaj za v divjo solato z regratom, hmeljem, rmanom, koprivo, čemažem, navadnim dežnom.

Omleta z navadnim hmeljem

Navadni hmelj raste na travniku, kjer je blizu voda. Na hitro oko izgleda kot špargelj, pa ni. Ima grenak okus in v omleti res blesti.

Sestavine:

  • 10 jajc
  • 3 polne pesti nabranega hmelja
  • Olivno olje, sol

Priprava:

  1. Ponev namasti z oljem. Vezi gor hmelj, in čez stolči vsaj jajca.
  2. Posoli, zmešaj, naj se lepo zapeče in…
  3. Začiniš lahko s poletnim lukom in čemažem.
  4. Uživaj okus travnika.

Ajdova kaša s poletnim lukom, navadno lakoto in čemažem

To je jed za tiste, ki bi radi šli siti od mize z občutkom, da ste pojedli divje užitne zeli. Beri: zame.😻

Jasna je ajdo samo namočila. Koliko? Ne vem, nisem merila. V škrniclu mi je ostalo še nekaj kaše in sem vso stresla v posodico. Zalila z vodo in namakala 15 minut.

Vzela sem navadni navadno lakoto, poletni luk in čemaž. Popražila na olju, da je čebula zadišala,, čemaž in gor stresla odcejeno ajdo in še navadno lakoto. 2 minutki sem dušila, da se je pogrela in trara…. kosilo je bilo gotovo.

Ugotovila sem, da sta čemaž in poletni luk neverjetno uporabni rastlini. Sploh v kuhinji, ki uporablja veliko tega. Brez zadržkov bi ju lahko uporabila za nedomestek česnu in čebuli.

Edino na kar bi opozorila je, da ne najej se toliko čemaža in luka v enem dnevu. Izpušni plini si bili stalnica tistega dne. Okus pa je trajal,….trajal… trajal.

No navadni dežen, regrat, navadna lakota, poletni luk, čemaž in kuhan krompir se odlično podajajo v solati preliti z balzamičnim kisom in bučnim oljem, na debelo. Njami!

Hvala Divji Jasni za to divjo okusno izkušnjo. ❤🌿❤

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑