Jabolčni čatni s poletnim lukom in navadnim dežnom

Odkar sva z mojo prijeteljico prvič kzhali divje zeli, me je upiraba divje hrane tako prevzela, da jih uporabim v novih starih jedeh.

Pred kratkum sem gledala iddajo o angleški tradicionalbi hrani kmetov in gospa je predstavila pletwnko za britanske kmete iz Yorkshira. Recept najdeš na tej povezavi. Navezala bi se na omako, ki jo je priporočil izkušeni kuhar. Pravi, da se k takim mesnim jedem priležejo sladko kisle omake ali jabolčni chutney. Jabolko, čebula, paradižnik so osnovne sestavine in še začimbe.

Chutney je sladko kisla omaka, ki jo lahko hraniš v hladilniku en mesec.

Priporočam ti jo za k mesnim jedem na pikniku ali h burgerjem.

Ula Hribar Babinski, kuharska mojstrica z ❤

Ko sva začeli kuhati z Divjo Jasno, pa sem se spomnila na to omako z divjimi užitnimi rastlinami. Poletni luk, navadni dežen sta bili idealni za to omako.

Sestavine:

  • 3 stebla poletnega luka
  • 3 stebla navadnega dežna
  • 1/2 rdeče čebule
  • 1 jabolko
  • 1 paradižnik
  • klinčki, kajenski poper, sol
  • 1 žlička gorčice s celimi semeni
  • 1 žlica sladkorja
  • sok 1/2 limone ali kis

Priprava:

  1. Nareži čebulo na rezine in luk ter dežen na kolibarje.
  2. Olupi jabolko in ga nareži na majhne kose.
  3. Nareži paradižnik na manjše kose.
  4. Olivno olje pogrej in najprej prepraži rdečo čebulo toliko, da oveni.
  5. Dodaj jabolko in paradižnik in limonin sok in skadkor ter sol. Tenstaj vse skupaj 15 minut na nižji temperaturi.
  6. Proti koncu kuhanja dodaj kajenski poper, mlete klinčke, žlico gorčice in narezano steblo navadnega dežna.
  7. Pokuhaj še 5 minut in omako ohladi.
  8. Napolni lončke z omako in postavi v hladilnik.

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑