Oh ja, Divja Jasna, je zares pustila vtis name in na mojo kuhinjo. Začela sem razmišljati, nič hudega, če nimam čebule, poletni luk je lahko odlična zamenjava za navadno čebulo. Ah ja, navadni dežen pa ima okus po zeleni in je dobra zamenjava za zeleno. Res divje!
Potem pa fižol. Namočim bel fižol in ga skuham. Potem ga pripravim v solati. Za ostrino dodam čemaž in poletni luk, zabelim pa ga z velikoooo bučnega olja in balzamičnim kisom. Ojoj, kako se prileže z drožnim rženim kruhom. To je lahko poletna beljakovinska solata. Morda še en bezgov sok in zmaga je popolna.
Fižolova solata je najboljša, če je še topla. Tako bo pustila vtis kot glavna jed.
Lahko si jo privoščiš hladno in tako bolj spominja na malico.
Ula Hribar Babinski, kuharska mojstrica z ❤
Gremo dalje po meniju. Fižolov golaž. Vzel ti bo okoli 30 minut časa za pripravo. Potrebuješ pa:
- 1/2 kg kuhanega fižola z vodo
- 4 korenčke
- 1 skodelico namočene prosene kaše
- sol, olje, poper po okusu
- Zelišča: navadni dežen, poletni luk, peteršilj, majaron
Priprava se začne en dan prej.
- Beli fižol namoči en dan prej in ga skuhaj do mehkega. Meni se po navadi kuha 1 uro. Shrani tudi vodo, s katero boš zalila juho.
- Olupi korenje in ga nareži na kolobarje.
- Namoči proseno kašo.
- Nareži poletni luk in ga popeci na olivnem olju, toliko, da zadiši.
- Vlij ves fižol z vodo in dodaj na kolobarje narezano korenje. Lahko zaliješ tudi z vodo, če imaš več jedcev.
- Odlij vodo proseni kaši, jo preperi in dodaj k juhi.
- Vse skupaj kuhaj na nizkem ognju 20 minut, da se razkuha korenje in na koncu preden postrežeš dodaj sveže narezan navadni dežen, peteršilj in majaron. Odstavi z ognja.
- Jed pusti še kakih 10 minut na ugasnjeni plošči in postrezi.
Ta fižolov golaž je vegetarijanska varianta. Za mesojedce lahko dodaš domačo klobaso.
Ržen kruh je lahko tudi odlična rešitev, da ne bodo gostje odšli lačni domov
Ula Hribar Babinski, kuharska mojstrica z ❤