Šparglji na tri načine: v juhi, na piti in v testeninah

Pozno spomladanski zeleni šparglji nas znova vsako leto vabijo, da jih pripravimo na različne načine. Njihova zdravilna moč je znana v zeliščarstvu kot diuretik in čistile ledvic. Zato ni presenetljivo, če po zaužitju špargljev opazite močan vonj urina in tudi barva je precej temnejša. Prihajajo iz Male Azije in njihov okus in zdravilne učinke so poznali že Grki in Rimljani. V Evropo so prišli v srednjem veku.

Viri pravijo, da so šparglji bogat vir folne kisline, betakarotena, vitamina C in E. Kot diuretik so blago odvajalo, saj pospešujejo izločanje urina. Malo manj smo veseli, njegovega vonja.

Ula Hribar Babinski

Na kulinarični delavnici smo pripravljali špargljevo kosilo. Juho, pito in testenine. Aja, mimogrede pa sem pripravila še drožni kruh s čemažem. Recept o pripravi špargljev si hitro preberi spodaj ali si poglej ta video.

ŠPARGLJEVA pita s čemažem

Sestavine:

  • listnato testo
  • 300 g špargljev
  • 250 g ricote
  • Čemaž
  • sol, poper, origano
  • Parmezan

Priprava:

  1. Šparglje operi in jih h z roko loči spodnji olesenel del od vršičkov. Tam, kjer se odlomi, je mehak in primeren za pripravo. Spodnje dele spravi za juho.
  2. Pripravi nadev: ricota, parmezan, sol, čemaž, origano in dobro premešaj.
  3. Razporedi nadev po testu in čez položi šparglje.
  4. Speci v ogreti pečici na 200 stopinj 20 minut.

ŠPARGLJEVA JUHA S ČEMAŽEM

Sestavine:

  • spodnji del olesenelih špargljev
  • 2 krompirja
  • 3 listki čemaža
  • sol, poper
  • star kruh narezan na kocke

Priprava:

  1. Spodnje dele špargljev skuhaj v 0,5 litru vode 10 minut. Dodaj narezan krompir in kuhaj 20 minut.
  2. Na koncu vzemi šparglje iz posode in jih zavrzi.
  3. Nasekljaj čemaž in dodaj 1 žličko olivnega olja.
  4. Posoli, popopraj in zmiksaj vse v gosto juho.
  5. Za okras in bogatejši okus uporabi star drožni kruh.

Testenine s šparglji in smetanovo omako ter čemažem

Sestavine:

  • 500 g poljubnih testenin
  • 200 g špargljev
  • 5 dl smetane za kuhanje
  • sol, poper
  • čemaž

Priprava:

  1. Testenine skuhaj po navodilih na embalaži.
  2. Špargljem odlomi spodnje olesenele dele in jih uporabi v juhi.
  3. Ostalo nareži na manjše kolobarje. Vršičke pa pusti cele.
  4. Popraži jih na olivnem olju in dodaj narezan čemaž.
  5. Posoli, popraj in zalij s smetano za kuhanje.

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑