Vojvodinski rogljički

Če smo bolj natančni jih Vojvodinci imejujejo kifli. Pripravljali so jih ob posebnih dogodkih, kot so poroke ali pogrebi. Danes pa jih gospodinje pečejo, če dobijo goste. Osnova je obogateno kvašeno testo, priprava pa ni za vsakogar. Priporočam jo le gospodinjam, ki imajo v kuhinji potrpežljivost in rade kuhajo. Zdi se mi, da priprava zahteva precej časa in res, loti se jih, če ti je dolgčas.

Po navadi so prazni, brez nadeva, pred peko jih premažejo z jajcem in čez posujejo kumino. Taki so tradicionalni rogljički.

Gospodinje priprivlajo rogljičke ob posebnih priložnostih, poroka ali pogreb ali ob prihodov gostov. Še ena posebnost bolj vaščanskih Vojvodincev, je ta, da radi uporabljajo margarino. Morda res dajo rogljičkom mehkobo, ampak za zdravje srca in ožilja se bolj priporoča maslo. Stare gospodinje pa so za maščobo v receptu uporabljale kar pravo svinjsko salo. Morda se sliši čudno “pravo svinjsko salo”, ampak to je bila takrat edina maščoba, ki so jo vaščanke imele.

Pomislila pa sem še na eno dejstvo. Vojvodina je dežela neskončnih polj sončnic. Poleg koruze in pšenice sončnicam ne vidiš konca. Ni lepšega kot se poleti voziti ob teh razprostranih poljih in opazovati, kako cvetovi sledijo soncu. Zvečer pa ko sonce zatone, se tudi cvetovi sončnic povesijo. No dejstvo, da sončnice tu dobro uspevajo, je v Zrenjaninu tovarna Diamant, ki odkupuje vse te količine rastline, iz katere pridelujejo sončnično olje in margarino ter ostale proizvode. Verjetno je zato ta industrijski proizvod (margarina) tako priljubljena pri gospodinjah. Pa poglejmo, kako pripravljajo domače kifle.

Sestavine:

  • 1000 g moke
  • 1 vrečka suhega kvasa
  • 4, 5 dl mleka
  • 1 dl jogurta
  • 1 dl olja
  • 1 vanilij sladkor
  • 2 celi jajci
  • sol
  • 1 maslo
  • Jajce za premaz
Moja prijateljica ima nasvet, kako ostanejo pekovski izdelki mehki še naslednji dan. Še vroče pokrije s krpo in jih da v plastično vrečko. Če speče preveč pa jih še vroče da v plastično vrečko in v zamrzovalnik, Tako jih po potrebi odtaja in postreže kdaj drugič. 

Priprava v sliki, besedi in videu:

  1. Pripravi kvašeno testo. Dobro ga pregneti in pusti počivati 1 uro na sobni temperaturi, da naraste dvojno količino.
  2. Vzhajano testo razreži na 8 delov in jih oblikuj v kroglice. 4 kroglice so za eno rundo in 4 za drugo rundo.
  3. Prvo kroglico razvaljaj v velikosti krožnika. Naribaj maslo in čez daj drugo kroglico in ju razvaljaj skupaj. Ponovi postopek z vsemi 4 kroglicami.
  4. Zdaj dobiš večji krog, ki za prepogni kot pismo.
  5. Razvaljaj v krog in ga razdeli na 16 delov, trikotnikov.
  6. Vsakega zarolaj v kifelc in zloži v pekač.
  7. V pekaču naj vzhajajo še 30 minut. Premaži jih z jajci, posuj s kumino in speci v ogreti pečici na 200 stopinj 20 minut.

Če se sprašuje, ob kateri priložnosti jih pripraviti, naj ti prišepnem, da smo jih mi pripravili za 1. obhajilo, na pikniku smo jih imeli namesto lepinj, za kvazi hot doh ali za sendvič s čevapčičem. Prepričana sem, da boš tudi ti našla priložnost, da boste uživali v njih in si pričarali v misli dolga polja sončnic, ki zjutraj vstanejo s soncem in gredo zvečer spat z njegovim zatonom.

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑