Pehtranova potica

Poletno vrtno zelišče, ki s časom postane nadležen plevel, ker se tako noro razraste, da vzame prostor drugim rastlinam na vrtu, Tako pravijo moje sosede. Jaz pa sem ga posadila že drugič, pa se ne prime, niti če ga tepem. Moj oče pravi, da sem ciganka, vedno se znajde in če pomislim, mi res ni težko koga kaj prositi. Tako sem nafehtala tudi pehtran, ko se na sosedinem vrtu opazila ogromen grmiček.

Sobotno dopoldne s hčerjo obiščeva sobotno tržnico, da se založim z domačo zelenjavo. Tisti piš od pehtranovega grma, ki mi vseeno uspeva, vendar ne zadosti mojih potreb po uporabi v kuhinji, sem porabila ža včeraj. Zato sem na poti domov zavila k sosedi s prošno za pehtranom. In rade volje mi ga je odrezala cel šop. Potem pa mi je zaupala še en starinski recept za zeliščni kis. Tudi tega ti zaupam:).

S celo mauho pehtrana v roki se že veselim pehtranove potice. Še najstarejši sin, me je podžgal, da si je želi in lotila sem se dela. Trebljenje vejic sem zaupala kar otrokom in delo so res dobro opravili. Čeprav je na začetku izgledalao, da je tega veliko, mi je na koncu ostalo le toliko, da sem ga porabila v osvežilnem poletnem koktailu. Recept in opisi so spodaj, video pa si oglej tule.

Zdaj pa recept in sestavine:

  • 500 g moke
  • 20 g kvasa
  • 2 dl mleka
  • 2 jajci
  • 1 zamašek ruma
  • 0,5 dl olja
  • 1 vanilij sladkor
  • 50 g sladkorja
  • ščep soli

Nadev:

  • 200 g skute
  • 100 g kisle smetane
  • 3 žlice sladkorja
  • 1 žlica cimeta

Priprava:

  1. V posodo stresi vso moko. Na sredini naredi luknjico in vanjo stresi žlico sladkorja, kvas in polovico mleka. Počakaj, da kvas vzhaja.
  2. Nato dodaj vse ostale sestavine v receptu in vklopi mešalnik ali pa kar peš na roke. Gneti testo, da je gladko.
  3. Pokrij s krpo in pusti vzhajati 1 uro.
  4. Pripravi nadev tako, da skuto, kislo smetano, sladkor, cimet zmešaš skupaj. Če je preveč tekoče dodaj nekaj žliv gresa.
  5. Ko je testo vzhajalo, ga razvaljaj na 2 prta debelo do roba.
  6. Čez premaži s skutinim nadevom. In nato še pehtran.
  7. Zavij potico in jo daj v pekač. Prebodi potico in naj vzhaja približno 30 minut, toliko, da narasta za polovico.
  8. Pečica naj bo ogreta na 160 stopinj. Peci 60 minut na isti temperaturi.
  9. Spečeno potico vzameš iz pečice. Naj se ohladi in šele ohlajeno zvrni na dekorativni krožnik. Posuj z mletim sladkorjem za okras.

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑