Jedi z zelenjavo so zdrave. Moja stranka pravi, da živi asketsko življenje v kuhinji, odkar mu je zdravnica povedala, da ima holesterol. Iz prehrane je izločil meso, veliko pa poje sadja, zelenjave in stročnic. In na zadnjem pregledu se je izkazalo, da je vrednost holesterola v mejah normale. Taka informacija človeka kar olajša skrbi.
Moja branjevka na tržnici je zadnjič imela veliko pora. In me je zamikalo, da si ga nakupim. V tistem trenutku se mi je že odvil film, da pripravim okusno porovo pito. Sestavine v njej pa so za močne kosti in zdrave oči. Jajca, kisla smetana, sir so predstavniki živil bogatih s kalcijem. Zelenjava pa vir vitaminov A, D, E in K. Edino maslo je tukaj pregrešni element, ampak lahko bi ga zamenjal s palminovo ali še boljše kokosovo mastjo. Pirina moka je odlična zamenjava za belo moko, saj ne vsebuje lepka in dobro vpliva na prebavo.
Sestavine:
- 250 g pirine moke
- 100 g masla ali kokosovega masla
- 1 jajce
- Sol
Nadev:
- 3 večji pori
- 2 korenjčka
- strok česna
- 2 žlice kisle smetane
- 3 jajca
- 50 g sira feta
- Sol, muškatni orehšček
Priprava:
- Pripravi masleno testo iz sestavin: moka, jajce, maslo in sol. Pregneti v kepo in daj počivati v hladilnik za 30 minut.
- Nareži por na kolute in ga popraži na oluvnem olju, da se zmehča. Naribaj korenje in zdrobi česen. Vse skupaj premešaj.
- V zelenjavo daj jajca in kislo smetano. Začini po okusu.
- Na kocke razreži sir.
- Testo razvaljaj in ga položi v pekač. Prebodi ga z vilico in peci 10 minut na 200 stopinj.
- Vzemi testo iz pečice, vlij nadev , potresi na kocke narezan sir in peci 30 minut na 180 stopinj.