Bučkina pita po Grško

Poletje se je začelo, prav zares. Zunanje temperature so poskočile okoli 30 stopinj in to zazna tudi sistem za lakoto in sitos. Zgodila se je še ena tragedija, saj je bližnjega prijatelja možganska kap in prva stvar na katero sem pomislila, kaj če se to zgodi tudi nama s soprogom. Rada jeva, vse po vrsti meso, sladko, krompir, belo moko, začimbe,… in zato sem si zadala mesečni izziv, da poiščem jedi, ki vsebujejo zeljenjavo, nasitijo, imajo potrebne vitamine in minerale, da ne bova imela želje po mesu. No, itak v tej vročini lahko ješ meso samo opolnoči, ko temperatura pada okoli 12 stopinj.

Najprej sem pomislila na Grčijo. Tam smo preživeli naš zadnji družinski dopust pred pandemijo in imeli smo se res lepo. Dežela se nam je vtisnila v spomin po toplem morju, prijaznemu Lefterisu (lastniku letovišča), morski hrani, lubenici, pomarančam in limonam iz domačega sadovnjaka. Tako sem našla prvo jed, ki jo Grki imenujejo Kolokitopita. Jed je lahko glavna jed in grška solata za prilogo ali pa priloga k ribam ali mesu.

To je bučkina pita. V receptih jo najdete pripravljeno z vlečenim testo, jaz pa sem našla tradicionalen recept tudi brez testa. In če pomislim, da bi rada pripravila okusen recept, ki bo tudi zdrav za naše ožilje, za bolnike z artritisom, tiste z osteoporozo, je ta jed kot naročena. Drugič, sezona bučk je tu in porabiti jih moramo. Tretjič, Grki uporabljajo vrsto zelišč in tudi tu sem dodala vse dišavnice iz mojega vrta in jih najdetu tudi v Grški kuhinji. Da vas ne bom preveč zapeljala, poglejmo, kako pripraviti to sezonsko okusno jed.

Sestavine:

  • 3 bučke
  • 1 rjava čebula
  • 2 mladi čebuli
  • 1 strok česna
  • 2 jajca
  • 1 jedilna žlica tahini paste (mleti sezam v pasti)
  • 2 žlici olja
  • 100 g bele moke ali pririne
  • 50 g gresa
  • 50 g naribanega sira
  • 50 g feta sira
  • Začimbe: petršilj, meta, bazilika, koriander, sol

Povabim te, da si pripravo ogledaš tudi v videu, ki je na tej povezavi ali pa preveri slike in navodila spodaj.

  1. Bučke operi in naribaj. Posoli in pusti, da se spustijo vodo.
  2. Seseklja čebulo in česen.
  3. K jajcu dodaj tahini pasto in jo premešaj.
  4. Naribaj oba sira.
  5. Bučke ožemi in jih daj v novo posodo. Dodaj sesekljano čebulo, česen in jajca ter premešaj.
  6. Dodaj nariban sir in začimbe in vse skupaj premešaj.
  7. Odtehtaj moko in jo dodaj k zmesi. Dobro pregneti z žlico.
  8. Vzemi posodo, jo naolji z olivnim oljem in stresi zmes v posodo.
  9. Peci v ogreti pečici 40 minut na 200 stopinj.
NASVET
Čas pečenja je pomemben, da se sredica dobro zapeče, saj so bučke vodene in lahko se zgodi, da bo sredina pite mokra, nepečena, če jo pečeš prekratek čas.

Meni osebno je pita všeč, če je dobro ohlajena, ker se sir nazaj strdi, in je konsistenca trša.

Zdaj pa te izzivam, da pripraviš Kolokitopita tudi ti. Pa sporoči, če ti je všeč.

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑