Čičerika z rižem po Grško

Moj poletni izziv je, da raziščem mediteransko kuhinjo in pripravim različne zelenjavne jedi. Grčija je za to kot nalašč primerna za raziskovanje.

Našla sem samostansko jed čičerika z rižem. Jed je začinjena z baziliko, meto in koriandrom in tahini pasto. To so zmleta sezamova semena, ki jed oplemenitijo z zdravimi maščobami, ki so nujne pri bolnikih srčno žilnih bolezni. Dodajanje drugih maščob ni potrebno, lahko pa po okusu uporabite še olivno olje. Tako jed so jedli menihi v samostanih v Grčiji v postnem in poletnem času. Jed je zelo nasitna in hranljiva.

Čičerika je hranljiva in nasitna stročnica, ki vsebuje vlaknine za prebavo, prav zato te tudi nasiti, kalcij, magnezij, mangan pa so minerali potrebni za obnovo kosti, las in nohtov. Prav tako nima visokega glikemičnega indeksa in je primerna za diabetike ter srčno žilne bolnike.

V kombinaciji z limono, tahinijem (sezamovo padto) ima izdatno količino kalcija in vitamina C. Ob kombinaciji z zelišči baziliko, koriandrom in meto je okus res božanski.

Lahko bi pripravila riž le z naštetimi sestavinami, ampak ni Mediterana brez paradižnika, ki naredi jed bolj sočno. Opisana zelišča in limona pa jo osvežita. Pri iziri riža izberite tistega, ki ga imate radi. Lahko tudi divjega, polnozrnatega ali rjavega. Mi imamo radi basmati beli riž. Zdaj pa k sestavinam, če pa imaš raje video klikni tu.

Sestavine:

  • 1 skodelica riža
  • 300 g skuhane čičerike
  • 1, 5 skodelice vode
  • 1 mlada čebula s perjem
  • 1 strok česna
  • 1 večji paradižnik
  • 1/2 limone
  • 1 žlica tahini paste
  • Šopek koriandra, bazilike in mete

Priprava:

  1. Nareži mlado čebulo in česen.
  2. Na olivne olju ju popraži 1 minuto.
  3. Dodaj narezan paradižnik in kuhaj, da spusti sok.
  4. Stisni limonin sok v jed . Ves čas mešaj.
  5. Dodaj čičeriko, tahini pasto in riž. Zalij z vodo in kuhaj, dokler se riž ne razkuha.
  6. Na koncu dodaj sol in zelišča.

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑