Ruska torta Medovik

To je pa torta, ki se ti topi v ustih. Mojo pozornost je vzbudilo dejstvo, da je tradicionalna ruska torta in sestavina, ki jo imamo tudi v Sloveniji v izobilju in je pozimi še posebej zdravilna v zeliščnem čaju. Med.

Pravijo, da je zanjo značilno 8 plasti in me je zato spomnila na Madžarsko doboško. Nadev pri tej ruski torti je precej enostaven, samo kisla smetana in nekaj dodatkov. Za okras ne potrebuješ nič drugega kot le ostanke biskvita, ki ga zdrobiš v drobtine in jih posuješ po celi torti. Meni pa je ostalo drobtin in nadeva toliko, da sem naredila kar cakepopse. In dekoracija je bila pripravljena.

Ko sem prihajala na delavnico, sem na poti našla vrtnico. Vzela sem jo, da bi okrasila mizo udeleženkam. Ko pa je bila torta pripravljena sem jo uporabila še za okras. Res lepo, kaj meniš?

Sestavine:

  • 170 g medu
  • 250 g masla
  • 100 g sladkorja
  • 3 jajca
  • 250 g bele moke
  • 1 žlička sode bikarbone
  • 1 žlica cimeta

Nadev:

  • 2 kisli smetani
  • 150 g kremnega sirčka
  • 1 velika žlica medu
  • Cimet v prahu

Priprava:

  1. Stopi maslo, sladkor in med. Kuhaj 7 minut.
  2. Ročno stepi jajca.
  3. Odstavi maso iz štedilnika in ohladi za 5 minut. Počasi dodaj jajca in vrni nazaj na štedilnik.
  4. Dodaj še sodo bikarbono in zmes se bo razbohotila. Odstavi maso iz štedilnika.
  5. Postopoma dodajaj moko. Mešaj s kuhalnico, dokler masa ni tako gosta, da jo lahko oblikuješ ročno v štruco.
  6. Maso daj v hladilnik, da se ohladi za 20 minut.
  7. Razdeli štruco na 8 enakih delov in jih razvaljaj v kroge enake velikosti in debeline 2 cm.
  8. Peci vsako plast 5 minut.
  9. Vse plasti ohladi in jih obreži v krog enakih velikosti.
  10. Ostanke shrani za drobtine, ki jih uporabiš za okras.
  11. Med hlajenjem biskvitnih plasti pripravi nadev. Vse sestavine kislo smetano, sirček, med in cimet zmiksaj.
  12. Vsak biskvit premaži z nadevom.

Zavihaj rokave in brž na delo. Poglej si video, kako smo jo pripravljali mi.

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑