Poletna zelenjava predstavlja nešteto kulinaričnih izzivov. Še posebej jo imamo radi poleti, da nas osveži in nahrani z vitamini, minerali in antioksidanti. Bučke lahko spečeš na ponvi ali pa jih skriješ v pecivo, iz svežih lahko celo pripraviš rezance. Sprehodila sem se po Grških receptih in preverila, kako uporabijo poletno zelenjavo pri njih.
Na otoku Ikaria v Egejskem morju, blizu Turčije, je briam ali briami redno na jedilniku. Prebivalci otoka so poznani po dolgem in zdravem načinu življenja. Nihče ne uporablja ure, niti zdravnica na kliniki. Vsebuje poletno zelenjavo kot so bučke, jajčevci, paprika, čebula, česen in mediteranske začimbe. Poje se topla ali hladna. Najboljše naredi okus svežih začimb iz vrta, ena pa posebej izstopa. To je meta.
Priporočam ti, da si pripraviš grško lepinjo po receptu iz gozlema, če pa nimaš časa, bo tudi kruh ali žemljica prava izbira. Tudi pečen krompirček s tzaziki omako, kuhana polenta ali kuskus bodo jed dvignili k višku. Na tej povezavi lahko slediš videu, spodaj pa je recept v sliki in besedi.
Sestavine:
- 1 jajčevec
- 2 bučki
- 1 paradžnik
- 1 rdeča čebula
- 2 stroka česna
- Paprika (rdeča, rumena, zelena)
- 1 dl olivnega olja
- Zelišča: meta, bazilka, rožmarin, rdeča paprika, sol
Priprava:
- Operi zelenjavo in jo nareži na kolute ali kocke.
- Posoli, polij z olivnim oljem in potresi zelišča. Ne pozabi na meto.
- Pokrij s aluminjasto folijo in peci 40 minut na 220 stopinj.
- Po tem času folijo odstrani in peci odkrito še 25 minut na 200 stopinj, da se zelenjava zapeče.
- Postrezi vroče ali hladno.
Namesto paradižnika lahko vzameš pelate. Dodaj vsa zelišča in jih zmiksaj. Zelenjavo polij s pelatovo mešanico.
Ula Hribar Babinski, kuharska mojstrica z ❤