Gozleme, turški sendvič 🇹🇷

Hej hej, ljubiteljica kuhanja!

Prihaja nova tuja kulinarična zanimivost. Naravnost iz Turčije, znameniti poulični sendvič, gozlemem. Mah ja, izgleda, da je malo zagorel, ampak mora biti tak, dobro pečen.

Udeleženci, ki so sodelovali pri preizkušanju priprav, so bili navdušeni na zanimivo, hitro in enostavno pripravo. Le poskusili ga niso, ker smo bili on-line povezani. Potem me je pa Vida, ki veliko potuje in raziskuje različno kulinariko opomnila, da Turki dodajajo meto v vse možne jedi. Hitro sem skočila na moj vrt in si nabrala mete za v nadev.

Tako je, v mehko testo nadevaš lahko mleto meso, špinačo s feto ali kuhan krompir. Moja verzija vsebuje prva dva nadeva. V Turčiji boš našla predvsem jagnjetino, jaz pa sem za mesni nadev uporabila kar govedino.

Ko sem postregla soprogu jed, on je v mojem mehurčku ☺, je vprašal za omako. Seveda, ni sendviča brez omake. Navaden jogurt in spet, nadrobljena sveža meta. Oja, okusno za prste polizat. 😋

Zdaj pa zavihajva rokave, da še danes pripraviva gozleme.

Sestavine za testo:

  • 500 g moke
  • 240 g toplega mleka
  • 130 g jogurta
  • 1 žlička kvasa
  • 1 žlička sladkorja
  • Sol
  • Olivno olje

Priprava testa:

  1. Vso moko streseš v posodo, na srefi narediš luknico in vanjo streseš sladkor, kvas in mleko. Počakaj, da kvas vzhaja.
  2. Zdaj dodaš vse ostale sestavine in premešaš. Vmesi testo, ki se ne prijemlje rok.
  3. Pusti počivati 30 minut.

Nadev s špinačo in feto:

Sestavine:

  • 3 mlade čebulice
  • Strok česna
  • 250 g mlade špinače
  • 100 g feta sira
  • Sol

Priprava:

  1. Operi špinačo.
  2. Nareži čebulico na kolobarje.
  3. V ponev nalij olje in popraži čebulico.
  4. Dodaj špinačo in praži le toliko časa, da oveni. Posoli. Stresi v posodo.
  5. Stri strok česna in vmešaj v špinačo.
  6. Naribaj feta sir.

Nadev z mesom:

  • 500 g mletega mesa
  • 1 čebula
  • 1 skodelica tople vode
  • Sol
  • Kajenski poper, mleta paprika, šopek metinih listov

Priprava:

Nasesekljaj čebulo, stresi k mesu, polij z vodo, soli in dodaj začimbe. Premešaj.

V kozico nalij 2 žlici olja in popeci meso, da se popeče. Približno 3- 5 minut.

Peka gozlema

  1. Testo razdeli na 8 kroglic.
  2. Razvaljaj na tanko.
  3. Sredino napolni z izbranim nadevom in zapri. Prepigneš lahko tudi kot pismo.
  4. Speci na vroči ponvi. 1 minuto na vsaki strani.

Tako, ljuba ljubiteljica kuhanja. Postopek je res enostaven. Mi smo v dobri uri spekli eno rundo. Kar pogumno v kuhinjo in želim ti uspešno pripravo te okusne Turške jedi.

One thought on “Gozleme, turški sendvič 🇹🇷

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑