Domači pirini rezanci s suho baziliko

Težko me je bilo prepričati, da so pirini rezanci enako okusni kot beli. Pa naj bo to z golažem ali samo z makom in medom, kot jih imajo radi v Vojvodini.

Imamo najboljša domača jajca, ki nam jih Miha dobavlja vsako drugo nedeljo. Toda pred dopustom, nam jih ni uspelo vseh pojesti in pustila sem jih v hladilniku. Miha pravi, da so jajca lahko uporabna do 2 mesecev, če jih hraniš pri temperaturi do 20 stopinj, pri čemer jih ne smeš izpostavljati spremembi temperature. Kaj to pomeni? Enostavno, zamisli si, da bi rada spekla omleto. Za enega človeka uporabiš 4 jajca. Javijo se ti še soprog in en otrok in zunaj imaš 12 jajc. Vzameš jih iz hladilnika in med tem kuhaš še kavo. Potem pa otrok zagleda v hladilniku domačo klobaso in se premisli. Ja, tebi ne preostane drugega, da jajca vrneš nazaj. Pri tem tvegaš salmonelo in večkrat ko jih izpostaviš takim temperaturnim nihanjem, prej se bodo pokvarila.

Moja jajca so bila pravilno shranjena in spomnila sem se še besed moje stare mame, ki pravi, da so najboljša stara jajca, če pripravljaš testenine. Tako odločitev ni bila težka.

Sestavine za 4 porcije:

  • 5 jajc
  • 500 g pirine moke
  • ščep soli
  • pest suhih zelišč, ki jih dobro zdrobiš v roki

Lahko se zgodi, da bo testo prevlažno ali presuho.

V prvem primeru dodaj kako žlico moke, v drugem pa postopno jajce.

Ula Hribar Babinski, kuharska mojstrica z ❤

Navodila za pripravo:

  1. Moko, jajca, sol in zelišča daj v posodo in jih pregneti.
  2. Dobiš gosto testo. Zvaljaj ga v klobaso.
  3. Testo zavij v folijo, ki naj odloži v hladilniku 1 uro.
  4. Odreži en kolobar in ga posuj z zdrobom. Ročno ga razvaljaj, potem uporabi strojček. Najboljša debelina za testenine je 5 mm.
  5. Zvaljano testo lahko režeš ročno ali zopet s pomočjo strojčka.
  6. Rezance dobro posuši in jih shrani v odprto kartonsko škatlo.

Za omako imaš več možnosti, paradižnik, tuna, bučke, slanina, kisla ali sladka smetana, mleto meso, rakci,… Katera omaka je tebi najljubša?

Želim ti dober tek in naj ti dobro uspejo. 😉

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑