Bučke in poletne slane in sladke jedi

Drži, da poleti komaj čakam poletno zelenjavo, med katero sodijo prav bučke. So izredno široko uporabne od juhe do sladice. Spodaj predstavljam tiste jedi iz bučk, ki so letos prevladovale na naši mizi.

Buče v juhi z domačimi rezanci ali ajdovo koruzno kašo

Za sestavine ne potrebuješ nič posebnega, eno manjšo bučko, korenje, stročji fižol in korenina petršilja. Na olivnem olju popraži na kocke narezane bučke, toliko da se omehčajo. Nato dodaj ostalo narezano zelenjavo in zalij z vopdo. Če imaš doma domačo vegeto, jo začini s tem, sicer uporabi sol ali običajno vegeto. Zelenjava nja se počasi kuha minut. Juha je gotova, ko je vsa zelenjava mehka. Tik pred koncem zabeli z domačimi rezanci ali ajdovo koruzno kašo.

Ajdova koruzna kaša za juho

Recepta za ajdovo koruzno kašo sem se lotila zato, da pripravim brezglutenske testenine. Žal kjub iskanju receptov in vztrajanju pri brezglutenski različici, sem bila na koncu primorana pripraviti kašo. Moki nimata glutena in zato tudi ne lepka, zato se testenine niso lepo razvaljale pač pa drobile. Kljub vsemu je dobra izbira za zabelo juhe, me pa jezi, da mi niso uspeli rezanci. Nič hudega, puške ne gre vreči takoj v koruzo, bom še raziskovala in te presenetila kdaj drugič.

Pa polejmo, kako pripraviš ajdovo koruzno kašo. Potrebuješ 130 g koruzne moke in 70 g ajdove moke, 2 jajci in sol. Testo dobro pregneti in ga daj v hladilnik za 1 uro , da se moki povežeta. Testo oblikuj v kroglo in ga naribaj na ribežen na tanko. Razporedi kašo po prtu in jo posuši čez noč.

Bučkini kaneloni

Za to potrebuješ večjo bučko brez velikih semen. Bučko po dolgem prerežeš in za prst debele rezine. Razporediš v pekač, preliješ z oljem in jih pečeš v pečici 15-20 minut, da se zmehčajo. Ohladi jih in nadevaj z rikoto, jajcem, parmezanom, mocarelo in soljo. Za začimbe uporabi origano in baziliko in muškatni oreh. Na rob bučke nadevaj nadev in rezino zavij v rolico, Položi v pekač. Spodaj pripravi spasiran paradižnik in s to omako prelij vse kanelone ali bučkine zvitke. Po brhu posuj z mocarelo in speci v pečici na 200 stopinj 20 minut.

Za prilogo ti svetujem testenine, polento ali pečen krompir.

Pečene bučke za prilogo, solato ali predjed

Ta jed je izredno enostavna in ne zahteva preveč časa. Bučko nareži na pol prsta debele rezine, razporedi jih po pekaču, posoli in polij z oljem. Peci v ogreti pečici na 200 stopinj 20 minut. Pazi, da se bučke ne zažgejo. Biti morajo lepo rjave. Ohlajene lahko pripraviš s česnom in olivnim oljem ali kar tako. Priležejo se kot priloga k piščančjem mesu in pečenem krompirju.

Testenine z bučkami in drugo zelenjavo

Naj ti prišepnem, da so to domače pirine testenine, recept zanje pa najdeš na tej povezavi. Res jih obožujem, narejeno so 1,2,3 in težko kupiš tako dobre kjerkoli pa še mnogo dražje je vse skupaj. Domače testenine imam narejene v 1 uri, skupaj s počivanjem in kuhanjem. Med počitkom testa pripravim omako. Priporočam ti, da se lotiš te zabave v soboto ali nedeljo. Za družino 4 jedcev je 400 g moke čez vrh glave. Verjetno ti jih bo ostalo že za eno porcijo.

Omako pripraviš tako, da narežeš 1 manjšo bučko na kvadrate. Sesekljaš 1/2 rdeče čebule in 2 stroka česna. Če imaš rada meso, dodaj za okus slanino, sicer naredi brez. Popraži najprej čebulo in česen, ko česen zadiši dodaj bučke (in po želji slanino). Zalij s pelati in soli. Lahko dodaš še baziliko, ki se odlično poda k paradižnikovi omaki. To je to! Skuhane testenine vrzi v omako, premešaj in dober tek. Za okus posuj z mocarelo ali parmezanom. Lahko pa tudi nič od tega.

Bučkino pecivo z makom in limono

Ne moreš verjeti, kako lepo se povežejo bučke v pecivu z limono in makom. Za to zdravo pecivo potrebuješ: 190 g bele ali pirine moke, 60 g orehov in pistacij, 30 g maka. 2 srednji veliki bučki, ki ju naribaš z lupino, 100 g sladkorja, 2 jajci, 1 žlička pecilnega praška ali sode bikarbone, 1,5 limone in 50 g olivnega olja.

Zmešaš vse suhe in vse mokre sestavine posebej in nato skupaj v gosto testo. Bučke naribaj in počakaj, da spustijo vodo. Vmešaj jih v testo kar ročno, da jih dobro vgneteš v testo. Trsto vlij v kalup za toast kruh. Peci v ogreti pečici 25 minut na 200 stopinj.

Testo ohladi in pripravi preliv z limono in sladkorjem. Ožemi pol limone. Sok prelij s sladkorjem v prahu. Predlagam ti takole 4 žlice sladkorja v prahu in 2 žlici limoninega soka. Premešaj in če je preliv preveč tekoč, dodaj še sladkor, drugače pa po kapljicah dodajaj limonin sok. Premaži ohlajeno štruco in za okras narezi rezine ožete limone.

Sedaj si na vrsti ti! Kaj bo dane za kosilo iz bučk?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑