Pirini rezanci s klobaso

Rezance lahko pripraviš na 1001 načinov. Najbolj jih poznamo pri Italijanih, ki imajo ne le rezance pač pa tudi različne oblike makaronov in testenin s svojimi značilnimi imeni in tudi vsake testenine imajo svojo omako. Danes bom govorila o MAdžarskih testeninah oziroma omaki, ki je značilna za kmečke Madžare predvsem v Vojvodini iz Mihajlova od koder je doma moj soprog.

Razlagal mi je, da je njegova babica velikokrat pripravila take testenine z domačo začinjeno klobaso ali kulenom. Pripravljali so jo za koline in se razlikuje od običajne suhe klobase, da je močno začinjena s papriko in je že po barvi rdeča kot vrag. Ne le to, da je rdeča, tudi pekoča je. Teta iz Madžarske pa je s to klobaso in še drugimi vrstami mesa pripravljala pečene kruhove šnite za večerjo. Če se vrnem nazaj k testeninam, je bila to močna kmečka jed, ki so jo gospodinje pripravljala pozimi ali kadar so imeli moški težka kmečka opravila, za katero so potrebovali veliko energije. Še dve značilni sestavini sta v teh testeninah sta zastopani, to je krompir in čebula.

Za 4 lačne potrebujete 400 g domačih rezancev, 1 čebulo, 4 manjše krompirje in 5 kolobarjev klobase. Čebulo sesekljaš in jo popražiš na olju. Če bi bili na Madžarskem, bi uporabili gosjo mast, mi pa bomo olivno olje. Krompir skuhaš kot za pire. Klobaso narežeš na kocke.

Torej popraženi čebuli dodaj klobaso in kuhan krompir. Premešaj in prelij s kuhanimi rezanci. Jed je gotova. Prepričana sem, da vas bo osvojila in bo večkrat na vašem jedilniku. Iz kuhinje bo zadišala Vojvodina.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑