Malinova torta z jogurtom

Letosni bilo veliko malin. Cvetele so na polno in tudi čebelice so kar mrgolele in jih opraševale. Potem pa je prišla vročina in jagodke eno za drugim zažgale. Bora letina nam je namenila nekaj užitkov, ko so otroci za popoldansko malico trgali maline in se mastili z njimi. Meni pa je vsega skupaj uspelo zbrati en lonček, da sem ga shranila za poletno osvežilno malinovo jogurtovo tortico za nedeljsko sladico.

Še v času študija sem se srečala z energijsko in zdravilno vrednostjo tega okusnega sadeža. Ne moreš verjeti, ampak 100 g malin ima 9 g vlaknin, izredno malo sladkorja, zato je to odličen sadež za diabetike, srčno žilne bolnike, artitične bolnike, bolnike z osteoporozo in tudi zdrave posameznike, ki želijo ohraniti svoje zdravje. Maline vsebujejo veliko antioksidantov in so bogate z vitaminom C. Odlične torej za mlade, stare, zdrave in bolne.

Sestavine za biskvit

  • 3 cela jajca
  • 50 g sladkorja
  • 1 vanilij sladkor
  • 60 g moke
  • 20 g koruznega škroba
  • 1 žličko sode bikarbone
  • 2 žlice olja
  • 10 žlic mleka za osvežitev biskvita

Nadev z jogurtom

  • 4 dl tekočega jogurta
  • 2 dl grškega trdega jogurta
  • 300 g maskarpone sira
  • 6 lističev želatine
  • 1 vanilij sladkor

Malinin žele:

  • 200 g malin
  • 2 žlici sladkorja
  • 2 lističa želatine

Priprava:

  1. Pripravi in speci biskvit na 180 stopinj 25 minut. Ohladi ga in prelij z mlekom.
  2. Želatino namoči v vodo za 10 minut.
  3. Zmešaj vse jogurte in maskarpone s sladkorjem.
  4. Želatino ožemi in jo skupaj s 5 žlicami tekočega jogurta stopi na vodni kopeli. Pripravljeno vljij v jogurt.
  5. Pečen biskvit prelij z mešanico jogurta. Malo počakaj, da se tekočina strdi in nato posuj nekaj malin, da popestriš okus in barvo. V hladilniku naj se dobro strdi, preden poliješ z malinovim želejem.
  6. Na koncu pripravi malinin žele.
  7. Lističa namoči za 10 minut v vodo in ju ožemi.
  8. Maline skuhaj in spasiraj kar z vilico, dodaj nekaj žlic vode in sladkorja, nato vmešaj še želatino.
  9. Stopljeno zmes prelij čez že ohlajen jogurtov žele.

Ne pozabi, da moraš ves čas priprave imeti tudi obod za torto. Sicer bo vse teklo čez in čez.

Ula Hribar Babinski, kuharska mojstrica z ❤

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑