Turó Rudi ali skutna palica

V tem blogu ti predstavljam Madžarsko podeželjsko sladico iz skute. Imenuje se turó Rudi. Turó po madžarsko pomeni skuta, Rud pa pomeni palica. V trgovinah se je pojavila v 70. letih prejšnjega stoletja.

Madžari so živinorejski narod in morda še nisem razložila, da je tatarski biftek nastal tako, ki so se madžarski narodi selili iz enega konca na drug konec, in so sveže meso shranili po sedlo in jezdili do novega ozemlja. Med tem se je meso zmlelo. Posolili so ga, dodali mleto rdečo papriko in pojedli kot tatarski biftek.

Poleg konj pa so imeli kmetje veliko krav. Iz mleka so delali mlečne izdelke kot je na primer skuta in sir. Tako v madžarski kuhinji najdete velikokrat jedi, zabelijomene s kislo smetano, kot je Szekely kaposta, z rdečo mleto papriko in česnom začinjena skuta ali turo tesztò ali testenine s skuto. To je le par primerov uporabe skute v kulinariki.

Zdaj pa vam predstavljam še eno, o kateri sem začela pisati na začetku. To sladico danes najdete v supermarketih zapakirano kot Mars, Snickers ali Bounty. Naj ti zaupam, da je domača skutna palica oblita s čokolado res izvrstna sladica, ki jo lahko postrežete tudi diabetikom, le da ne dodate sladkorja in uporabite 80% čokolado. Nadev lahko uporabite za torto ali rezine. Te zanima video? Pokukaj tukaj.

Sestavine

  • 250 g skute
  • 1 vanilij sladkor
  • Limonina lupinica
  • 4 listi želatine
  • 150 g čokolade
  • 3 žlice kokosove masti

Priprava:

  1. Želatino namoči v vodo, da se napije vode za 10 minut.
  2. Ožemi napihnjeno želatino in jo stopi nad vodno kopeljo.
  3. V skuto naribaj lupino cele limone in zlij želatino. Premešaj in ohladi v hladilniku 1 uro, da se strdi.
  4. Stopi čokolado in kokosovo mast nad vodno kopeljo.
  5. Iz hladilnika vzemi maso in oblikuj skutne palčke. Vrni v hladilnik za 30 minut.
  6. Zdaj povaljaj hladne palčke v stopljeni čokoladi. Položi vsako palčko na peki papir in jih vrni v hladilnik za 30 minut, da se strdi.

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑