Ajdovi krapi s skuto

Raziskovanje starih slovenskih jedi me navdaja z navdušenjem vsakič, ko iščem nove stare uporabne recepte. Ajdove krape so mi postregli v Bohinju v jurčkovi omaki in me izzvali, da se jih lotim tudi sama doma. Pomislila sem na vse naše tuje prijatelje, ki prihajajo k nam na obisk in kosilo, da bi verjetno uživali v tej stari slovenski jedi.

Ne dolgo nazaj pa sem bila povabljena na dogodek, kjer so pripravljali starinske gorenjske jedi in bili so to ajdovi krapi iz krompirja in ajdove moke ter nadevom iz hrušk. Bolj sladica kot glavna jed. Gospodinje so omelile, da nekoč niso imeli veliko hrane, zato so morale izbirati živila, ki so bila nasitna, kar moka in krompir zagotovo sta. Nadevi pa so bili različni. Od skute, krompirja ali sadja. Kar je bilo doma.

Pri raziskovanju te jedi, sem odkrila, da so krapi razširjena jed, pripravljali so jo po vsej Sloveniji, za predjed, glavno jed ali sladico. Njihova oblika je kot plavut rene ribe debelega oziroma mastnega krapa. Velikost jedi te nasiti, za prilogo pa ne potrebuješ nič drugega kot drobtine na olju, smetanovo omako ali če želiš očarati goste na gostiji, pripravi gobovo omako. Mene pa so navdušili zato, ker se uporablja ajdova moka. Za recept sem se obrnila k moji stari mami. Moja stara mama pravi, da pri njih ajdove moke ni bilo, ker so bili revni. Ve pa, da nekatere žene pripravljajo čuda okusnih jedi prav iz ajde. Za recept sem povprašala malo naokoli moje seniorje in dobila tale namig.

Za tiste, ki bi si želeli pokukati v mojo kuhinjo sem pripravila ta video.

Sestavine za 7 velikih krapov:

  • 200 g ajdove moke
  • 300 g vrele vode
  • Sol

Nadev:

  • 100 g skute
  • 1 žlica kisle smetane
  • 1 žlica zdroba
  • 1 jajce
  • Sol
  • Muškatni oreh

Priprava:

Moko popariš z vrelo vodo in soljo in vmešaš testo v kepo. Testo naj se ohladi.

Pripraviš nadev, da vse sestavine skuti, jajca, začimbe zmešaš. Če je nadev preveč tekoč, dodaš po žlici pšenični zdrob.

Ohlajeno testo zvaljaj v rolo in jo nareži na kolute. Vsak kolut splošči in razvaljaj za prst debelo v krog. Sredino nadevaj in pokrij. Robove stisni s prstom in okrasi z vilicami.

Zavri vodo in v vrelo vodo spusti krape. Kuhani so, ko priplavajo na vrh. Takole…

Dober tek!

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑