Lisičkina juha

Jesen in gobe so zmagovalna kombinacija. Strasten gobar je bil moj stric Andrej. Nabiral je le jurčke, teta Mimi pa je vse te gobe obdelala. Vlagala v kis, sušila sta jih na krušni peči, shranila v zmamrzovalnik za zrezke z gobovo omako. Moj oče, njun nečak, pa je bil glede gob bolj pogumen.

Ko smo se preselili iz mesta na podeželje, je spoznal gospoda Ilijo. Ruskih korenin, ki je preživel rusko fronto.

Ilija je bil intelektualec in rad se je pogovarjal z mojim očetom. Dolge večere sta kartala in modrovala o tem in onem in človek je bil kar se tiče gob res poseben. Očetu je razlagal, da je v naravi le par gob, ki so smrtno nevarne in te se moraš naučiti prepoznati. Vse ostale so užitne.

Predlagal je, naj se gobe pripravijo z veliko česna, naravnega antibiotika, in petršiljem, ki to pekočino malo pomiri in nevarnosti, da bi se zastrupil ni. Moj oče je te njune kulinarične dogodivščine preživel. Vendar pa mama ni nikoli bila navdušena nad tako pripravo gob. Edino česar se spomnim jaz, kaj se je kuhalo v naši kuhinji, je bila gobova juha z jurčki, lisičkami ali krempeljci.

Danes mi je branjevka na tržnici povedala, da lisičke po tradiciji njene mame iz Prekmurja pripravlja tako, da jih popeče na olju, nareže krompir na kocke in zalije z vodo, da pokrije sestavine. Kuha toliko časa, da se krompir razkuha. Na koncu posoli, popra in zabeli s kislo smetano.

Jaz sem juho pripravila po receptu moje mame takole:

  • 200 g lisičk
  • 5 krompirjev
  • 3 korenji
  • Čebula
  • Začimbe iz vrta: drobnjak, dobra misel, sol, poper, timijan, pehtran

Priprava:

  1. Nareži čebulo in jo popraži na olivnem olju.
  2. Operi lisičke in jih nareži le velike kose. Majhne pusti kot so.
  3. Operi krompir in korenje. Nareži na kocke.
  4. Na omehčano čebulo dodaj lisičke in na to zelenjavo.
  5. Zalij z vodo, da pokrije vse sestavine in kuhaj do mehkega krompir in korenje. Voda se bo spivrela, zato po želji dolij še vode.
  6. Začimbe dodaš na koncu. Razen soli in petršilja.

Predlagam vam, da k juhi postržeš koruzni, ajdov ali ržen kruh.

Če imaš rada kislo smetano pa preden postrežeš, zamešaj žlico smetane. Smetane ne kuhaj.

Ula Hribar Babinski, kuharska mojstrica z ❤

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑