Črna bezgova marmelada

To je zgodba, ki povezuje dve moji prijateljici, ki se med seboj ne poznata. Sta pa obe pomembni za mene. Jasna in Klavdija. Z Jasno sta naju je povezala sinova, Klavdijo pa sem spoznala na tečaju temeljnih postopkov oživljanja.

Jasna je strastna nabiralka in raziskovalka divjih užitnih rastlin. Bili smo na počitnicah na Kozjaku in hodili v naravi. Jaz sem se samo plazila in preučevala, kaj je užitnega. Potem pa me je že križ začel boleti in sem se zravnala in obstala. Zaglwdala sem grm poln zrelih črnih bezgovih jagod. 😃 Takoj sem preverila pri Jasni, kaj lahko naredim iz njih. Rekla je, samo ne jej jih svežih, čeprav dišijo, ker te bo bolel trebuh, lahko boš driskala in bruhala. Ojoj, sem pomislila, ne tega pa že ne bom jedla. Že sem basala grozde bezka v vrečko in si zamislila črno bezgovo marmelado.

Ko pa sem obiskala Klavdijo na Koroškem, nas je pogostila po Koroško. Rekla je, miza ponuja, tele zamuja. Moj soprog je bolj skromne sorte človek. Če mu naliješ kavo, si je sam ne bo več vzel, saj meni, da mu je odmerjeno le toliko, kot je v skodelici, na krožniku ali v kozarcu. Klavdija pa je bolj odprtega duha in je mizo napakirala z vsem možnim in rekla, če nisi vzel, si si sam kriv. Ima dva majhna otroka, živi v raju z razgledom na hribe, dolino in pri njih ti mesto dobesedno leži na dlani. Da prideš do njih, celo zmanjka ceste. Misliš, da si zašel, ampak zgoraj te preseneti, ker niso zadnja hiša. Pozdravijo te sosedove krave in čas se tu ustavi.

Saj veste, otroci nas vedno priganjajo in kljub pogostitvi in odlični kavi, ki se ji midva s soprogom ne moreva odreč, saj naju drži pokonci do poznih ur, smo se malo za spremebno okolja podali na kratek sprehod čez gozd. Otroci so kar poleteli dogodivščini naproti, mi pa lagano sportsko (počasi športno) za njim. 🤣 Kaj pa me he čakalo na poti, ej to je pa bilo 🎁. Grm poln črnega bezka. Klavdija ga je le pogledala, aja saj res, na drugem koncu imamo lepši grm, naj ti ga pomagam nabrati. In sva ga nabirali. Od nekod potegne še vrečko in reče, ej tudi vrečko imam, da boš lahki veliko nabrala. Oskubili sva ta grm in potem še onega na drugi strani. Počutila sem se kot bi me objela roka obilja in mi rekla, miza ponuja, tele zamuja.😉

Tako, tukaj so se zlile tri zgodbe in ustvarile novo. To je domača marmelada iz črnega bezga. Ogledaš si lahko tudi video, če imaš čas in voljo.

Za javnost je recept drugačen, kot je res. Jaz sem pripravljala marmelado 2 dni. Prvi večer sem oskubila jagode. Ker je bilo pozno, sem jih le pripravila le dobro tretjino, ostalo sem shranila v hladilniku. Naslednji dan sem jagode sprala in nato, namočila za par ur. Beri, nisem imela časa takoj, ker sem šla po otroke v vrtec in k zdravniku. Šele zvečer med večerjo, so se mi roke sprostile, takrat sem zalaufala štedilnik. Marmelada se je lepo kuhala, ko sem se spomnila, da imam še jagode za osmukat v hladilniku. 🙉 Otroke sem dala spat in do konca osmukala jagode, jih dodala k že kuhani marmeladi. Kuhala sem 1 uro, potem pa izklopila štedilnik. Nadaljujem jutri… 😉 ali pa pokukaj v video

Sestavine

  • 1 kg črnih bezgovih jagod
  • 500 g sladkorja
  • 1 limona
  • 1 gelfiks

Priprava:

  1. Jagode osmukaj. Operi z vodo.
  2. Zalij jagode z vodo. Naj je bo toliko, da so vse jagode pod vodo. Pusti namočeno pol dneva.
  3. Stresi sladkor in limonin sok in kuhaj 2 uri na zmernem ognju.
  4. Jagode se bodo skuhale. Precedi potem pa dodaj gelfiks.
  5. Naj se marmelada kuha še 5 minut, da zavre in se zgosti. Nato vlij v kozarce in ohladi.

Mogoče en namig glede precejanja in ločevanja vode in jagod. Kuhano zmes lahko odcediš, ločiš jagode s peškami in vodo, in dobiš bolj želeju podobno marmelado. Meni je všeč, če je tudi kaj vsedline, zato sem odcedila polovico jagod, polovico pa sem jo ohranila.

Ula Hribar Babinski, kuharska mojstrica s srcem

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑