Torta Esterhazy

Še ena torta, ki sem jo imela v načrtu, da jo spečem. Esterhazy je Madžarski grof iz Estergona, ki ima v lasti čudovito posestvo, kjer se odvijajo razstave, koncerti in drugi doogodki. Na sproti te čudovite palače stoji gostišče, kamo pride grof s svojo soprogo redni kosit.

Pred leti smo se tudi mi potepali v teh krajih in najina sinova sta imela 9 mesecev in 3 leta. Za čas kosila je bilo gostišče polno in edina miza, ki je bila prazna, je bila grofova. Gostilničarka nas je povabila, naj sedemo kar tja. Rekla je, da je mesto rezervirano za grofa, vendar je pravkar zapustil lokal in šel na sprehod s soprogo v park. Sedli smo za lepo pogrnjeno mizo, vendar je izziv z majhnimi otroci zapustiti mesto čisto.🙉🙈 Hrana povsod, … na mizi, pod mizo, na oblačilih, tudi mojih, ko mi otroci sedijo v krilu in moram čeznje nositi še svoji hrano v usta. Če tega ne uspem, ostanem lačna…🤠

In tako je ostala v mojem repertuarju še ena nespečena tortica, Esterhazy torta. Zanjo je značilno pet tankih plasti iz beljakov in rumenjakova krema, ter pajčevina za okras.🕸

Sestavine:

  • 12 beljakov
  • 200 g sladkorja
  • 1 vanilij sladkor
  • 100 g moke
  • 250 g mletih orehov

Krema:

  • 12 rumenjakov
  • 1,2 litra mleka
  • 120 g koruznega škroba
  • 1 vanilij sladkor
  • 200 g sladkorja

Glazura

  • 3 žlice marelučne marmelade
  • 100 g bele čokolade
  • 3 žlice kokosovega masla
  • 50 g temne čokolade

Priprava:

  1. Ločiš rumenjake in beljake.
  2. Beljakom dodaš sladkor, vanilij sladkor in jih stepaš v trd sneg. Ročno vmešaš mlete orehe in moko.
  3. Razdeli maso na 5 enakih delov in speci pet plasti.
  4. Vaso plast pečeš 12 minut na 200 stopinj.
  5. Ohladi plasti.
  1. Skuhaj vanilijevo kremo.
  2. Ohlajeni vmešaj 250 g zmehčanega masla.
  3. Vsako plast premaži s kremo, zadnjo pa z marmelado in prelij z belo čokolado.
  4. Nato nariši 4 črte s stopljeno temno čokolado in nariši pajčevino.
  5. Rob torte in tudi stran lahko okrasiš z mletimi orehi.

Okras torte Esterhazi je res edinstven. Ta pajčevinst okras naredi tirko lepo na pogled. No, moja pajčevina je bolj podobna strgani pajčevini, ker nisem računala, da nimam več bele čokolade. Vseeno, okus je pa bil res top! 😋

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑