Polnjene paprike

Septembra paprike preplavijo trgovinske police. Imam rada pečene, vendar se jih ne lotim rada. Ampak polnjene, te pa obožujemo vsi po vrsti. Še posebej vidim, da obstaja med Slovenci izziv, kako dobiti rdečo omako, ki ni zmiksan paradižnik. 😉

Take polnjene paprike so značilne za Madžarsko, Bosno, Srbijo, Makedinijo, Grčijo, in vsi narodi jo pripravijo z mletim mesom. Za Srbe je svinja kralj živali, Bosanci namesto svinjine uporabijo ovčetino ali govedino, Slovenci pa smo bolj ekološki in jih polnimo z ajdovo kašo na primer. 🤭

Malo se hecam, na eni mojih preteklih delavnic, smo jih res polnili z ajdo, ampak mi prisegamo na mesne. Imam recept za polnjene paprike s sirom, vendar nihče ni pokazal posebnega navdušenja in jih nisem več kuhala takih.

Edino, kar je pri nekaterih gospodinjah uganka, je omaka. Prava omaka za polnjene paprike vsebuje olje ali mast, mleto sladko papriko, žlico moke in sladkorja ter vodo.

Sestavine:

  • 10 paprik
  • 600 g mletega mesa po izbiri
  • 1 lonček riža ali ješprenčka
  • 1 jajce
  • 1 čebula
  • strok česna
  • Žlica mlete sladke paprike
  • Sol in sladkor, vegeta

Priprava:

  1. Paprike operemo in izdolbemo peclje.
  2. Čebulo in česen sesekljamo. Meso in dodatke premešamo.
  3. Napolnimo paprike in zapremo s peclji.
  4. Paprike zložimo v posodo.
  5. V skledo nalijemo vodo, da prekrije vse paprike.
  6. Kuhamo cca 1 uro, da se meso skuha.
  7. V drugi kozici naredimo podmet. Olje in 3 žlice mlete sladke paprike prenešamo, dodamo žlico moke, sladkor in prepražimo. Zalijemo z vodo od kuhanih paprik in zavremo.
  8. Skuhano omako prilijemo k paprikam.

Ta recept je poseben, ker mi ga je zapustila moja pokojna tašča. Neštetokrat je že preizkušen in so odlične! Dober tek!

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑